Column

Niet Griekenland, maar vluchtelingen zijn test Europa

Het grootste nadeel aan de vluchtelingencrisis is volgens Bert Wagendorp dat het voorlopig niet lukt het op te lossen.

Vluchtelingen komen aan in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs. De komende tijd zullen er meer plekken in Nederland beschikbaar gesteld worden.Beeld ANP

In Nijmegen wordt volgende week een opvangkamp voor drieduizend vluchtelingen geopend. Volgens sommige berichten zal de opvang in natuurgebied Heumensoord plaatsvinden in tenten, in andere was sprake van paviljoenen. Het kamp zal openblijven tot juni volgend jaar, want dan moet Heumensoord de duizenden deelnemers aan de Vierdaagse opvangen - we blijven in al het internationale tumult wel onze prioriteiten stellen.

Als vluchteling valt het te overwegen je alvast in te schrijven voor het wandelevenement, dan mag je straks misschien in je paviljoententje blijven. Veel van die mensen hebben de afgelopen tijd flink geoefend en heel wat meters gemaakt, die lachen om 50 kilometer door de Betuwe.

Het voordeel van het vluchtelingenprobleem is dat alle andere problemen smelten als sneeuw voor de zon. Behalve de tienduizenden op drift lijkt er verder weinig aan de hand in de wereld. Er is geen tijd meer voor andere kwesties en ook geen ruimte in de krant: de Volkskrant opende gisteren op de derde woensdag van september voor het eerst sinds mensenheugenis niet met Prinsjesdag, maar met de vluchtelingen. De inkomensplaatjes legden het af tegen de mensengolf die als een waterstroom zoekt naar een lek in de dijk.

Het nadeel van het vluchtelingenprobleem is dat het voorlopig niet lukt het op te lossen. Niet dat het een onoplosbaar probleem is, alleen zijn de aangedragen oplossingen te uiteenlopend, te divers, tegenstrijdig of gewoon onhaalbaar. Bijkomend probleem is dat de vluchtelingen zullen blijven komen: volgens de UNHCR in 2016 weer meer dan dit jaar.

De in de Troonrede bepleite aanpak is theoretisch gezien verdedigbaar, alleen weet je gewoon dat je met 'internationale conflictbeheersing', 'opvang in de regio', 'tegengaan van mensensmokkel', 'strenge maar rechtvaardige asielprocedures', 'effectief terugkeerbeleid' en 'perspectief op integratie' niet meteen de winnende oplossing te pakken hebt.

Net als de alweer bijna vergeten Griekse crisis, is de vluchtelingencrisis een nieuw argument voor Europese integratie en tegen het enge nationalisme dat nu de overhand lijkt te krijgen. Eerst was de Griekse crisis de ultieme test voor de EU, nu blijkt er dus een nóg ultiemere test te bestaan.

Tijdens de Algemene Beschouwingen zag je woensdag hoe onze politici met het probleem worstelen. Wat ook niet zo raar is voor mensen die gaan over de grens bij Wuustwezel en die verder alleen wat luchtballonnetjes kunnen oplaten over opvang in de regio, het probleem bij de wortel aanpakken en het leger inzetten tegen IS - waarbij de volgende kanttekeningen: 1. de meeste Syriërs vluchten voor de troepen van president Assad; 2. wélk leger.

Zo bezien was het niet zo raar dat Diederik Samsom, nadat hij in zijn bijdrage eerst een beetje terneergeslagen had gesproken over het Europese falen inzake de vluchtelingen, snel overschakelde op iets anders, namelijk het Nederland van 2025. En dan vooral het duurzame Nederland van 2025. Samsom ontstak in oprecht enthousiasme. Ik ging bijna denken dat Felix Rottenberg toch gelijk had toen hij onlangs verklaarde in Samsom geen PvdA-leider, maar wel een geweldige minister van Duurzaamheid te zien.

Als we het goed aanpakken, is Nederland in 2025 een ander land, koploper in de wereld van duurzame innovatie, mede dankzij onze fantastische start-ups van CO2-vangers en onderwaterturbines en de Nederlandse Innovatie Bank. De Vieze Man van Europa gaat de wereld de komende tien jaar een poepje laten ruiken, dat is wel duidelijk.

Mooi optimistisch verhaal van Samsom, maar het had toch ook iets van een vlucht uit de nare werkelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden