Niet goed, geld terug is optie voor student

Als de universiteit een kwaliteitsnorm in haar handvest opneemt, moet ook een student er rechten aan kunnen ontlenen. 'Betekent dat niet goed, geld terug'?, wil een universitair docent van de Universiteit Utrecht weten....

Van onze verslaggever

UTRECHT

De docent beent weg, geagiteerd. 'Dan hebben jullie nu veel geld weggegeven.' Niet dat de Utrechtse universiteit zo slecht door de studenten wordt beoordeeld, zeker niet. Althans: niet alarmerend. Maar geld kunnen ze net iets te goed gebruiken.

Het kwaliteitshandvest is een van de ideeën die maandagochtend door een publiek van tachtig Utrechtse academici werd besproken. De Universiteit Utrecht wil voor haarzelf de balans opmaken na bijna een jaar discussiëren in het hoger onderwijs over vèrgaande veranderingen in de structuur. Staatssecretaris A. Nuis van Onderwijs reist door het land op zoek naar opinies, commissies schrijven zich suf aan rapporten, en ondertussen proberen allerlei bestuurders een duit in het zakje te doen.

'Wij zijn nu bijeen om de dikke krenten uit de pap te halen', zegt prof. J. Rigthart, voorzitter van de adviescommissie onderwijs die de voorstellen heeft opgesteld. 'De universiteit moet zelf een lijn trekken, niet wachten op wat anderen verzinnen.'

Rigthart: 'Het lijkt wel of niemand een besluit wil nemen. De overheid gaat op afstand besturen, de universiteitsbesturen decentraliseren en besturen op hoofdlijnen, en verder is het chaos.' En ferm: 'We gaan zèlf een document maken.'

Dat is moedig maar wat overdreven, want de Universiteit Utrecht heeft het niet helemaal voor het vertellen. Het is het kabinet dat met Prinsjesdag in het Hoger Onderwijs- en Onderzoeksplan schrijft hoe de structuur van het hoger onderwijs eruit moet zien. 'De instellingen voor hoger onderwijs zullen zoveel mogelijk zelf mogen bepalen', verwacht Rigthart.

De Universiteit Utrecht gaat in ieder geval geen studenten selecteren aan de poort van de academie. Na een ochtend praten in vier groepen worden in straf tempo door de tachtig academici achttien voorstellen van de adviescommissie onderwijs met groene en rode kaarten van tafel geveegd dan wel aangenomen. Wel zal er worden geselecteerd na het eerste jaar, de propaedeuse, zo wordt beslist op de bijeenkomst.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) schreef onlangs in zijn rapport Hoger onderwijs in fasen dat in het hoger onderwijs ook driejarige studies zouden moeten komen voor de meer praktijkgerichte onderdelen. Daar zijn de Utrechters faliekant op tegen. Maar of er een tussentijds diploma moet komen voor hen die vóór het doctoraaldiploma opstappen, daartegen was duidelijk minder weerstand.

Een ander idee van de WRR en ook van staatssecretaris Nuis om niet alle studies vier jaar te laten duren, trok een kleine 50 procent aan voorstanders en was daarmee het enige voorstel dat duidelijk verdeeldheid onder de Utrechters zaaide. Het college van bestuur zal daarmee dus echt aan de slag moeten. De rest kunnen ze zo doorsturen naar staatssecretaris Nuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden