'Niet elk intiem contact met een jongere is misbruik'

Pedovereniging Martijn wil dat seks met pubers vanaf 12 jaar niet automatisch strafbaar is. Een goede zaak.

Gjalt van Ommen
Jos Aalders (met megafoon) van Partij Rechten Kind heeft het woord voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind in Hengelo. Beeld anp
Jos Aalders (met megafoon) van Partij Rechten Kind heeft het woord voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind in Hengelo.Beeld anp

Nog niet zo heel lang geleden kon seksueel contact van een volwassene met een kind tussen de 12 en 16 jaar alleen vervolgd worden wanneer de jongere of diens ouders of een kinderbeschermingsinstantie een klacht indienden bij de politie.

Toen ik vijftien was heb ik een relatie gehad met een man van 35. Ik wilde dat zelf. Ik heb zelfs behoorlijk mijn best moeten doen om te zorgen dat mijn vriend iets met mij durfde te doen. Ik ben nog steeds dankbaar dat hij mij op de meeste liefdevolle manier heeft ingewijd.

Als 15-jarige homoseksuele jongen kende ik geen leeftijdgenoten die ook zo waren. Ik kon nergens experimenteren, totdat ik P. ontmoette. Later heb ik het mijn ouders verteld en ze konden het begrijpen. P. is helaas vorig jaar overleden. We zagen elkaar tot zijn dood nog regelmatig.

Nu is zo'n vrijwillig contact tussen een tiener en een volwassene niet meer mogelijk. Als het uitkomt, verdwijnt de volwassene achter de tralies. Ik begrijp dat de pedovereniging Martijn wil dat seks met pubers vanaf 12 jaar weer een klachtdelict wordt, net als vroeger, zodat jongeren zelf een keuze hebben. Ik begrijp niet wat daar op tegen is.

Geert Wilders vindt dat pedofilie niets met vrijheid te maken heeft en dat Martijn verboden moet worden. Maar in de PVV-fractie zit een Kamerlid die seks heeft gehad met een 17-jarige ondergeschikte. Ik was 15. Maakt twee jaar dan zo'n verschil? Bovendien hoefde ik het niet te doen om in een goed blaadje te komen bij een meerdere. Ik deed het omdat ik het leuk en spannend vond.

Ik schrijf dit omdat ik de hysterie over alles wat met pedofilie te maken heeft steeds onverdraaglijker vind. Ik ben tegen kindermisbruik en wil op geen enkele manier het leed van slachtoffers bagatelliseren. Maar niet elk intiem contact met een jongere is misbruik, zoals ik zelf heb mogen ervaren.

Gjalt van Ommen, Driebergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden