Niet eens met Wilders? Polsbandje!

‘Mag ik er nog een?’, vraagt het meisje dat zojuist buiten het Centraal Station in Amsterdam een blauw polsbandje met de tekst ‘Geert spreekt niet voor mij’ in haar hand gedrukt heeft gekregen. ‘Voor haar vriend’, legt Kim van de Pol (21) uit.

Tegen Wilders is ze niet. ‘Ik heb zijn partijprogramma gelezen en er zitten best goede dingen tussen. Maar met zijn haat tegen de islam wil ik niet geassocieerd worden.’ Dat is precies de bedoeling van de ‘Geert spreekt niet voor mij’-campagne die gisteren officieel van start ging. Door de blauwe polsbandjes moet de meerderheid die Wilders niet steunt zichtbaarder worden.

‘In de media is veel aandacht voor Wilders en zijn achterban’, zegt initiatiefnemer en student Spencer Heijnen. ‘Zo ontstaat een verkeerd beeld. Met de polsbandjes laten we zien dat we solidair zijn met de allochtone bevolking.’

Op de vijf grote stations werden maandag vijfduizend siliconen polsbandjes uitgedeeld. Aanleiding voor de actie waren de gemeenteraadsverkiezingen. ‘We zijn hiermee begonnen uit een gevoel van schaamte. In de media leek het alsof alle Nederlanders tegen de moslims waren. Dat is hartstikke zorgelijk omdat dit tot een splitsing van de samenleving kan leiden’, aldus Heijnen.

Die aandacht is precies wat Wilders wil, meent voorbijganger Massih Hutac (18) verderop. ‘Maar wat vind je ervan dat hij bepaalde bevolkingsgroepen uitsluit?’, gaat actievoerder Willem van Golstein Brouwers in de tegenaanval. ‘Rustig maar, ik heb hem al om’, lacht Hutac terwijl hij zijn hand laat zien.

Het is geen anti-Wilders campagne, benadrukt de initiatiefnemer. ‘We zijn niet tegen de persoon Wilders of zijn aanhangers. We willen alleen dat de andere kant ook de stem verheft.’ Voor de actie worden ook hyves en facebook massaal ingezet.

Maar is men na de gele variant van Lance Armstrong en de roze bandjes tegen borstkanker niet een beetje polsbandjesmoe? Volgens de actievoerders is er lang genoeg een ‘bandjespauze’ geweest. ‘Een button is ook zo oudbollig. Dit is fris.’ Er is lang nagedacht over de kleur. ‘Groen en rood als politieke kleur vielen natuurlijk direct al af.’

De polsbandjes. (www.geertspreektnietvoormij.nl)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.