niet echt beton

Bij de aanprijzing van het product Betonlook krijgen we verkeerde associaties. Alsof beton niet meer eerlijk beton mag zijn. Gewoon grijs, koud en industrieel....

tekst jaap huisman

Bij Betonlook past een dergelijke argwaan ook. Zeker als de folder rept over 'imitatiebeton voor een sobere ondergrond'. En bij aanraking houd ik ook nog enige reserve, omdat het me te fluwelig, te gladgestreken voorkomt. Het lijkt me een materiaal voor mensen die er luxueus willen bijzitten, maar met hun rijkdom niet te koop willen lopen.

Laten we het het voordeel van de twijfel geven. Liefhebbers van een harde vloer hebben het immers moeilijk: marmer is voor nouveaux riches en parket te voor de hand liggend. Marmoleum ligt voor velen nog te veel in de ziekenhuis- of schoolsfeer, terwijl Forbo om de romantici te plezieren in haar nieuwste collectie een kantwerkje in de vloer heeft gevlochten. Over nep gesproken.

Dan toch maar Betonlook? Het mist het nadeel van echt beton, jubelt de fabrikant, en dat nadeel is: kans op scheuren. En in het verlengde daarvan: problemen met onderhoud. De betonnen vloeren die we tot dusver tegenkwamen waren soms ingesmeerd met een olie, soms bewerkt met een epoxylaag, nooit helemaal bevredigende hulpmiddelen omdat ze het echte beton camoufleerden en scheuren niet wisten te voorkomen.

Betonlook - we kunnen er niet omheen - is dan ook geen cement, maar een kunststofvloer met het uiterlijk van beton. Liever naakt dan namaak werd er vroeger bij een ander materiaal (wol) gezegd, maar in dit geval is het misschien een aanbeveling. Het is consumentvriendelijk. Naadloos en slijtvast. Geen slapeloze nachten over krimpscheuren en ruwe oppervlakten. Een vloer mag niet verontrusten. De kleurkeuze is ook iets ruimer: die beweegt zich tussen wolkig grijs, strak grijs of gestreken grijs - en alles daartussen. Prima basis voor een minimalistisch interieur. Logisch dat deze vloer wordt aangeprezen met roestvrijstaal en lichte houtsoorten. En ja, je zou er een perzisch tapijtje op kunnen leggen. Gewoon als provocatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden