‘Niet drinken een beter idee’

Burgemeesters in Noord-Holland reageren niet erg enthousiast op het pleidooi van Harry Borghouts, commissaris van de koningin in Noord-Holland, om zich voortaan voorzichtiger door het land te verplaatsen, en zich te laten rijden....

Aanleiding is de aanhouding vorige week van burgemeester Ton van Blaricum. Zij was op weg naar een raadsvergadering, maar werd van de weg geplukt omdat ze te veel had gedronken om nog te mogen rijden.

Een chauffeur is echter niet de oplossing; geen alcohol drinken, dát vinden de burgemeesters de oplossing. ‘Als bestuurder mag je onder invloed niet alleen niet sturen, maar ook niet besturen’, zegt burgemeester Pop van Haarlem.

‘Geweldig idee’, reageert burgemeester Baas van Enkhuizen cynisch op het plan van Borghouts. ‘Als kleine gemeente heb je niet het geld voor een dienstauto met chauffeur. En als Binnenlandse Zaken daar geld voor zou uittrekken, zijn er nog wel honderd dingen op onze verlanglijst die voorrang hebben.’

Dat je nooit zou kunnen drinken als burgemeester – omdat je vierentwintig uur per dag burgemeester bent en calamiteiten zich niet laten plannen – vindt Baas niet. Maar heeft hij een glaasje op en doet er zich plots een calamiteit voor waar hij bij moet zijn, dan laat hij zich wel rijden. ‘Dan bel ik een taxi of de politie.’

Burgemeester Emmens-Knol van Castricum heeft het handig bekeken. Als zij een glaasje wil drinken, gaat haar man, die geen alcohol drinkt, mee als chauffeur. Net als de meeste kleinere gemeenten heeft Castricum geen dienstauto. ‘Een bestuurder kan de gemeente niet op kosten jagen met een dienstauto uit eigen belang; om alcohol te drinken dus’, aldus Emmens-Knol.

In Velsen laat burgemeester Cammaert zich wel ophalen door de dienstauto als er een avond is geweest ‘waar een glaasje wordt gedronken’ en burgemeester Faber van Den Helder vindt dat iedereen die gedronken heeft zich moet laten rijden.

Emmens-Knol vindt een dienstauto wel veiliger als het gaat om vermoeidheid na een lange werkdag. Een dienstauto biedt nog meer voordelen: bij representatieve zaken ziet het er beter uit en het maakt het ook mogelijk om nog even een stuk door te lezen of een telefoontje te plegen op weg naar een afspraak. En zo gebruikt burgemeester Pop zijn dienstauto inderdaad: als verlenging van zijn kantoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden