Niet boos

Volgens een onlangs ontvangen e-mail heb ik voor v i agr a geen p.rescription nodig. Mijn digitale postbus wordt steeds cryptischer....

Congres en senaat in Amerika maken zich boos over spam (er wordt daar nog meer gespamd dan hier), en doen voorstellen om de mailvloed in te dammen. Het probleem is echter dat de meeste junkmail uit andere landen wordt verstuurd, buiten bereik van de Amerikaanse regelgeving. Dus of die voorstellen veel effect zullen hebben, is de vraag.

Bedrijven maken zich ook boos over spam. Jaarlijks lijden ze 12 miljard dollar schade door tijdverlies en bandbreedte, zo berekende een onderzoeksbureau. Onderzoeksbureaus zijn vast en zeker niet boos over spam; elk persbericht dat ze over het onderwerp uitsturen wordt onmiddellijk opgepikt in de media. Spam scoort als de beste.

Boos zijn over spam is in de mode, maar het lukt me eerlijk gezegd niet erg. Wat zou het, dat ik nu en dan een aandelenpakket of een Russische echtgenote krijg aangeboden? Klik - weg. Ik heb de stopwatch gepakt, een halve week opgespaarde spam was binnen een minuut naar de eeuwige web-velden verzonden. Moet ik me daar nou druk om maken?

Trouwens, waarom worden wij gespamd? Omdat e-mail zo'n geweldig medium is. Snel, makkelijk in het gebruik en razend goedkoop. Zo goedkoop, dat het lonend is om miljoenen berichten te versturen ook al krijg je misschien maar een handvol reacties. Denk eens terug aan de tijd dat je in de rij stond bij het postkantoor, om dure postzegels te kopen, om thuis een brief te kunnen gaan schrijven. Spam is de enige prijs die we betalen voor alle voordelen van e-mail.

Boos over die paar seconden om een bericht weg te klikken? Ik kan het me niet voorstellen. Zou het niet (ook) om teleurstelling gaan? Veel mensen zijn inmiddels zo dol op e-mailen, dat ze talloze keren per dag hun 'receive'-ikoontje aanklikken. Verdomme, weer een penisvergroting! Laten de bedrijven de schade maar eens meten van het voortduren checken van e-mail.

Spam is een economisch fenomeen, een gevolg van het feit dat iets bijna gratis is (mail versturen). Als we nu allemaal zouden toestaan dat we één eurocent moeten betalen voor elk e-mailtje dat we versturen? Voor de gemiddelde internetter komt dat misschien op een euro per maand, maar spam is daarmee volledig on-economisch geworden en verdwijnt vanzelf. Doen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden