Niet bombarderen, maar vaccineren

VOOR de armste landen zijn dit moeilijke tijden. Altijd al marginaal in de wereldeconomie, worden zij nu nog meer genegeerd dan toch al gebruikelijk was....

De rijke landen worden in beslag genomen door hun bombardementen op Servië. Daar worden miljarden per maand aan besteed, en als het nu bereikte akkoord uitgevoerd, zal het zeker nog eens miljarden kosten om de schade weer te herstellen.

Intussen krijgen de arme landen te horen dat er voor hen weinig geld meer overschiet. Ook al zullen er op de top van de G-8 nieuwe voorstellen tot verlichting van de schuldenlast van de armsten der armen worden gedaan, het proces zal waarschijnlijk te traag verlopen. En tal van belangrijke internationale instellingen die de arme landen hulp kunnen bieden, moeten drastisch bezuinigingen.

Een bijzonder schandalige situatie deed zich onlangs voor in Genève. Onder leiding van de oud-premier van Noorwegen, Gro Bruntland, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het afgelopen jaar een zeer ingrijpende reorganisatie doorgevoerd. De WHO zette bovendien een heel nieuw programma op. Dankzij deze veranderingen kon Bruntland het uiterst bescheiden voorstel doen om de kernbegroting van de WHO, gefinancieerd door de donorlanden, slechts te verhogen met een bedrag dat compenseert voor de inflatie en de gewijzigde wisselkoersen. Maar zelfs dit verzoek werd door de donorlanden van de hand gewezen. Terwijl de WHO met problemen kampt die met de dag urgenter worden, zal zij in de komende tijd nog verder op haar uitgaven moeten besnoeien.

Het besluit werd voornamelijk genomen onder druk van de VS. Het laat weer eens zien hoezeer de Amerikaanse regering op allerlei internationale terreinen faalt. Washington heeft zijn achterstallige betalingen aan de VN nog steeds niet voldaan.

Ten dele is dit de schuld van de Republikeinse oppositie in de Senaat. Maar het komt ook doordat de regering-Clinton domweg niet bereid was waardevolle activiteiten van de VN tot prioriteit van de VS te verklaren. Enerzijds dringen de VS aan op reorganisaties bij de VN-instellingen. Maar zodra die gerealiseerd zijn, zoals bij de WHO, roepen zij alleen maar op tot nog meer bezuinigen.

De armste landen gaan steeds dieper gebukt onder de last van het snel groeiend aantal slachtoffers van infectieziekten, van malaria en aids tot tuberculose. De welvarende landen mogen daarvoor de ogen niet sluiten. Microben trekken zich niets aan van landsgrenzen. Niet alleen de armste landen, maar de hele wereld zal met de kosten van de alarmerende groei van het aantal lijders aan infectieziekten worden geconfronteerd.

De ironie wil dat de recente vooruitgang in de biologie en informatietechnologie de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe middelen tegen deze dodelijke ziekten mogelijk maakt. In de afgelopen tien jaar is de vaccinatie-technologie met sprongen vooruitgegaan. Wetenschappelijk gesproken ligt de inenting tegen alle drie ziekten binnen handbereik. Er zijn echter nog enkele miljarden dollars nodig voor verder onderzoek. Maar gezien het profijt dat een succesvolle strijd tegen deze ziekten oplevert, kan er met dit relatief geringe bedrag een enorme bijdrage aan het welzijn van de mensheid worden geleverd.

De rijke landen, vooral de VS, besteden veel te weinig aandacht aan vraagstukken als de wereldwijde klimaatsverandering, de gezondheidszorg, de kwijtschelding van schulden en de hervorming van de financiële structuren. Daarvan zullen wij de wrange vruchten plukken. Al hun aandacht is gericht op een beperkt aantal gebieden en op een bepaald soort oplossingen. Het is hoog tijd dat er in deze kwesties internationaal leiderschap wordt getoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden