Niet-blank Barbertje

DE Irakees Ali Hussein H. kan de moord op Marianne Vaatstra niet hebben gepleegd. Dit wisten politie en justitie in Friesland toen de man op 13 oktober 1999 in Turkije werd aanhouden als verdachte....

Niettemin werd de man gearresteerd. Onder druk van de publieke opinie, aldus heeft de zaaksofficier van justitie opgebiecht in een documentaire van Omrop Fryslân. Twee dagen na zijn aanhouding werd de verdachte vrijgelaten toen onderzoek van zijn DNA-profiel bevestigde dat hij de dader niet was.

'Als het waar is', luidt de reactie van minister Korthals van Justitie, van de top van het Openbaar Ministerie en van politici. Inderdaad, als het waar is, is de gang van zaken een schande. Dan blijkt het dus mogelijk te zijn dat in de rechtsstaat die Nederland pretendeert te zijn, iemand wordt opgepakt wiens onschuld bekend is. Dan blijkt hier iets gebeurd te zijn dat alleen denkbaar is in politiestaten waar dictatuur en onrecht heersen.

De officier van justitie, die als regisseur van het opsporingsonderzoek verantwoordelijk is voor de onterechte aanhouding van Ali Hussein H., is gezwicht voor terreur: de terreur van de publieke opinie. Meteen na de moord stond voor de bevolking in Zwaagwesteinde vast dat de dader gezocht moest worden onder de bewoners van een naburig asielzoekerscentrum. 'Een Fries doet zoiets niet', was de enige legitimatie voor deze verdenking, die door de media met te geringe terughoudendheid werd overgenomen.

In de maanden na de moord hebben zich onverkwikkelijke tonelen van vreemdelingenhaat afgespeeld op het Friese platteland. Het rechercheonderzoek leverde geen vruchten op, en daardoor werd de roep steeds luider dat Barbertje moest hangen: het moest een niet-blank Barbertje zijn.

De magistratelijke taak van de leden van het Openbaar Ministerie, de bewakers van de rechtsstaat, houdt niet alleen in dat zij boeven moeten vangen, maar ook dat zij moeten waken voor willekeur en de rechten van verdachten - die van onschuldige burgers in optima forma - dienen te beschermen.

De Leeuwarder officier van justitie, die zijn oor leende aan de stem des volks en daaraan een onschuldige allochtoon offerde, valt niet alleen een grof tekort aan professionaliteit te verwijten, maar ook gewetenloos en discriminatoir handelen en zelfs wederrechtelijke vrijheidsberoving. Deze beschuldiging treft ook zijn superieur, de hoofdofficier van justitie.

Als het waar is, heeft het vertrouwen in een rechtvaardige justitie een ferme deuk opgelopen. Alleen drastische maatregelen tegen de verantwoordelijken kunnen dan enig herstellend effect hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden