Niet Blackadder, maar zijn hulpje geridderd

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Je hebt Baldrick een lord gemaakt?' Een kwart eeuw na de verontwaardigde uitroep van Edmund Blackadder over de beslissing van prins George om zijn knecht in de adelstand te verheffen, heeft de realiteit de komedie ingehaald. De Britse vorstin heeft de acteur Tony Robinson, die Baldrick speelde, met een ridderorde bedacht. Zijn 'baas' Rowan Atkinson moet het doen met een bescheiden lintje, een beloning voor zijn acteerprestaties en liefdadigheidswerk. 1.180 Britten kregen een onderscheiding.

Hoewel Robinson bekend is als de vertolker van Blackadders eeuwige voetveeg (en veelvuldig bedenker van 'een sluw plan') kreeg hij zijn titel voor zijn theaterwerk, vakbondsactiviteiten en zijn bestuursfuncties bij de Labour Partij. De 66-jarige zei 'opgewonden, gevleid en stomverbaasd' te zijn.

Atkinson mag voortaan CBE achter zijn naam zetten, Commander of the British Empire. Hij werd vooral befaamd als Mr. Bean en speelde in die hoedanigheid een rol tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Een groot deel van de lintjesregen daalde neer op mensen die hebben bijgedragen aan het succes van London 2012. Zo kreeg de architect Thomas Heatherwick, de bedenker van de olympische vlam (en van de nieuwe dubbeldeksbus in Londen), een CBE, terwijl beeldend kunstenaar Anish Kapoor zichzelf voortaan Sir Anish mag noemen. Hij ontwierp de uitkijktoren in het Olympisch Park, een bouwwerk dat, zoals een criticus het uitdrukte, gelijkenissen vertoont met een rampzalige botsing tussen twee hijskranen.

Ter gelegenheid van de 87ste verjaardag van de vorstin werden ook de zangeressen PJ Harvey en Adele in het zonnetje gezet. Andere gelukkigen waren Tate-directeur Nicholas Serota, natuurkundige Peter Higgs (van het higgsboson), schrijfster Jackie Collins en toneelregisseur Michael Attenborough.

Zoals gebruikelijk zorgde de lijst voor commotie. De titel voor de directeur van Thames Water trok de aandacht omdat het waterbedrijf vennootschapsbelasting ontwijkt. Hedgefondsmanager Michael Hintze kreeg een ridderorde voor zijn donaties aan de National Gallery en de Victoria & Albert Museum. Hij is ook een geldschieter van de Conservatieve Partij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden