Niet bekend
Het is onbekend hoeveel politieagenten er in Nederland rondlopen. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een donderdag gepubliceerd rapport. De Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat de ministers Dijkstal (VVD) en Sorgdrager (D66) niet in staat zijn om het aantal politieagenten te tellen....
Van onze verslaggever
DEN HAAG
De Algemene Rekenkamer bracht donderdag een kritisch rapport uit over de ontwikkeling van de politiesterkte in de periode 1994-1995. De Rekenkamer schat dat er tussen de achthonderd en 1050 agenten per jaar bijkomen, maar zekerheid kan de rekenkamer niet bieden. De informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet betrouwbaar, schrijft de rekenkamer in het rapport.
Het kabinet beloofde bij zijn aantreden in 1994 'meer blauw op straat'. Dat is nu becijferd op vierduizend agenten. Maar, constateert de rekenkamer, er is nog geen overeenstemming over de definitie van 'meer blauw'. Ofwel: wie mag zich politieman noemen? VVD-Kamerlid B. Korthals: 'Het is voor mij een raadsel waarom dat zo lang moet duren.'
De ministers Dijkstal en Sorgdrager, die verantwoordelijk zijn voor de politie, beamen dat er geen betrouwbare cijfers over het aantal agenten kunnen worden verstrekt. Zij wijzen erop dat de informatie in 1995 beter is dan het jaar ervoor.
De Algemene Rekenkamer erkent dat, maar schrijft: 'De gegevens over 1996 - die door de politieregio's voor 15 februari 1997 moesten worden aangeleverd - waren in mei nog niet beschikbaar en konden de voor dat jaar geconstateerde verbeteringen dus niet worden getoetst.'
PvdA'er P. van Heemst is teleurgesteld over de bevindingen van de rekenkamer. 'De telling van politieagenten is een soort loterij. Er zijn iedere keer weer andere cijfers.' G. Dijksman, fractiegenoot van Van Heemst, heeft in de Tweede Kamer meerdere malen aangedrongen op verbetering van het informatiesysteem, Hij heeft bij herhaling voorstellen ingediend om het systeem te verbeteren.
'Dijkstal wordt bij de behandeling van zijn begroting hierop afgerekend', zegt Van Heemst. 'Er is 680 miljoen gulden uitgetrokken voor meer blauw op straat. Binnenkort maken we de balans op: heeft Dijkstal zijn geld goed besteed en hebben we betrouwbare cijfers over de politie.'
Ook D66 wordt 'moedeloos' van het 'zoveelste rapport' dat aantoont dat de politiekorpsen geen adequate cijfers kunnen produceren. 'Elk normaal bedrijf weet feilloos hoeveel mensen het in dienst heeft', zegt T. de Graaf.
Volgens CDA'er J. Gabor kan minister Dijkstal 'geen reëel debat voeren over meer blauw op straat.' Het CDA constateert dat de gegevens over de politiesterkte 'onvolledig en onbetrouwbaar' zijn.
De rekenkamer laakt ook het optreden van de politieregio's. 'De discrepantie tussen de feitelijke bezetting en gewenste regioformatie bleef bestaan', stelt de rekenkamer vast.
Als reden wordt opgegeven dat overtollig politiepersoneel in de ene regio niet wordt overgeplaatst naar regio's die zitten te springen om personeel. De rekenkamer heeft uitgerekend dat deze inefficiëntie in de periode 1993 tot 1995 250 miljoen gulden extra heeft gekost.