Niet-behandelverklaring verbiedt medisch ingrijpen

Bij de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) kan met ingang van vandaag een formulier worden besteld dat ongewenste medische behandelingen verbiedt....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Behalve een formulier met het behandelverbod geeft de NVVE de niet-reanimeerpas uit, een kaartje dat in de portemonnee past.

De Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst regelt sinds twee jaar de rechten en verplichtingen van patiënt en arts ten opzichte van elkaar. 'De niet-behandelverklaring heeft sindsdien juridisch een keiharde status gekregen' zegt A. Josephus Jitta, hoofdofficier van justitie en bestuurslid van de NVVE. 'Daarom heeft de NVVE besloten de oude euthanasieverklaring te splitsen.'

Tot nu toe verzocht de drager van een euthanasieverklaring de artsen hem onder bepaalde omstandigheden niet meer te behandelen en te helpen om te kunnen sterven.

De euthanasieverklaring blijft een verzoek aan de arts, de niet-behandelverklaring is een verbod. De niet-reanimeerpas, een geplastificeerd kaartje voorzien van pasfoto en handtekening, is ontworpen om te voorkomen dat er twijfel ontstaat of de verklaring en de persoon wel bij elkaar horen.

Een opgevouwen velletje papier dat iemand altijd bij zich draagt, slijt op de vouwen en de tekst kan vervagen. In 1990 heeft een slachtoffer van ongewenste reanimatie na een zelfmoordpoging de door hem aangespannen rechtszaak verloren. Het was niet zeker dat formulier en persoon bij elkaar hoorden.

De artsenorganisatie KNMG wijdt 1 november een congres aan de eisen die de nieuwe wetgeving op het gebied van patiëntenrecht stelt aan de artsen. De NVVE verstrekt jaarlijks ongeveer 20 duizend euthanasieverklaringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden