Niet alles bij Gillette is couleur de rose

De Gillette-fabriek bewaakt het geheim van zijn mesjes.

null Beeld anp
Beeld anp

Boston, 27 augustus 1929

Ons eerste bezoek geldt de Gillette-fabriek, waar de bekende Gillette-apparaten en scheermesjes vervaardigd worden. We loopen door de kantoorlokalen. Men vertelt ons dat alle schrijfmachines van tellers zijn voorzien. Een bonus wordt betaald voor aangeslagen toetsen boven 't voor het vaste salaris gestelde minimum.

We bezichtigen eerst de vervaardiging der mesjes. Die worden gestampt uit repen staal, dat nog buigzaam is, d.w.z. nog niet breekt bij 't doorbuigen. De stampmachines hebben tezamen een capaciteit van 3 miljoen mesjes. Ook de papieren hulsels en de groene omslagjes worden uitgeslagen.

We zien niet 't harden van de mesjes; dat is geheim. We bezichtigen 't stempelen met 't merk (met 'n zeem) en 't slijpen en polijsten in herhaalde bewerkingen op automatische machines, die de mesjes beetpakken en keeren, zoodat ze aan beide kanten worden bewerkt.

Er zijn wikkelmachines, die de mesjes in 't dunne papier wikkelen en tevens het papier parafineeren. Men deelt ons mede, dat het inpakken weldra ook machinaal zal plaatsvinden.

Heel belangrijk is 't inspecteeren der mesjes. Dat geschiedt zeer zorgvuldig. Een stapeltje mesjes wordt op 2 metalen pennen geschoven en nu kan 't meisje gemakkelijk de verschillende fouten opmerken. Er wordt ook een snijproef gehouden op menschenhaar.

De apparatenfabriek staat geheel stil. We loopen er doorheen. Waarom staat deze fabriek stil? Onze geleider weet 't niet. Ik krijg opnieuw den indruk, dat 't bij Gillette niet alles couleur de rose is.

Theodore Limperg (1879-1961), hoogleraar bedrijfshuishoudkunde. Ingekort fragment uit Limperg's dagboek van zijn studiereis naar de Verenigde Staten. Stenfert Kroese; 1979.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden