Niet allemaal om te lachen

Hoe zou het er eigenlijk elders in de wereld aan toegaan met de kritiek op de keuze voor China als land van de Olympische Spelen?...

Gijs Zandbergen a.i.

De laatste zinsnede is een vrij citaat van de onvermoeibare en immer enthousiaste Erica Terpstra vrijdag in NOVA. De voorzitter van NOC*NSF kondigde daarin zelfs aan in hetzelfde zwembad te zullen springen, als waarin Nederland goud gaat winnen. Voor de hand liggende grapjes konden achterwege blijven, want Terpstra was zichtbaar afgevallen. Misschien kwam ze mede daardoor nog stralender over dan ze gewoonlijk al doet.

Ze keerde zaterdagavond als persiflage terug in het VARA-programma Het schone Schijnekenhuis, dat Van Muiswinkel en zijn collega Diederik van Vleuten hadden gemaakt om te laten zien dat er toch werkelijk onaangename kanten kleven aan het land waar het misbruikte sportfeest wordt gehouden.

Wat mij betreft deed Jack Wouterse het geweldig als Terpstra en zette Sanne Wallis de Vries een fantastische Fanny Blankers-Koen neer. De voormalige hardloopster gaf toe te zijn overleden, maar maakte voor dit programma een uitzondering. Toen de kijkers vervolgens door haar en zwemster Ada Kok (Hadewich Minis) op het geringe belang van de Olympische Spelen werd gewezen, kon Het schone Schijnekenhuis niet meer bij me stuk. Het dreef dan ook sterk op de succesformule van Kopspijkers. Daartoe waren de voormalige coryfeeën uit dat programma uitgenodigd.

Maar niet alles was om te lachen. Er werden executies vertoond, en BBC-opnamen waaruit bleek dat orgaandonatie in China geen probleem is. Er worden gewoon gevangenen voor gebruikt na het voltrekken van de doodstraf.

Voor wie de vijfde aflevering van Paul Rosenmöllers reis door China eerder op de avond had bekeken, was op een andere manier al duidelijk geworden dat er in dat land van alles niet deugt. Dat viel nog niet eens zo op bij zijn reportages over kungfuscholen en stadsvernieuwing, maar wel toen het over de vrijheid van godsdienst ging. Maar ja, daarvoor was het dan ook een uitzending van de IKON.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden