'Niet alleen vliegtuigen vervuilen gebied rond Schiphol'

Het heeft geen zin onderzoek te doen naar de gezondheid van mensen die rond Schiphol wonen als er alleen wordt gekeken naar de vervuiling door vliegtuigen....

Van onze verslaggeefster

Dit verkondigde dr. W. Passchier van de Gezondheidsraad donderdag op een bijeenkomst van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij nam daarmee afstand van het woensdag door het RIVM gepubliceerde onderzoek waarin staat dat er geen verband is aangetoond tussen de luchtwegklachten van kinderen rond Schiphol en de vervuiling van startende en landende toestellen.

Volgens Passchier heeft het wel zin om de afzonderlijke bijdrage van de luchtvaart aan de vervuiling in kaart te brengen. Maar als het gaat om de gezondheid van de bewoners, is ook de vervuiling van het autoverkeer en de bedrijven in de regio van belang. Het blijkt dan dat het intensieve autoverkeer rondom de luchthaven een grote rol speelt.

Passchier vermoedt dat er psychologische factoren in het geding zijn. 'Mensen die rond luchthavens wonen, ruiken wel de kerosine van de vliegtuigen, maar niet de uitlaatgassen van auto's. Daarom leggen ze sneller een relatie met de vliegtuigen.'

In het rapport Grote luchthavens en gezondheid, dat de Gezondheidsraad in september uitbracht, staat dat de verwevenheid van activiteiten rond een luchthaven zo groot is, dat het moeilijk is er één factor uit te lichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden