Opinie

'Niet alleen PVV, ook Asscher is schuldig aan stemmingmakerij'

Minister Asschers pleidooi om de komst van Oost-Europese arbeiders in te dammen, is populistisch en contraproductief, betoogt ondernemer Ed Sinke.

Een bouwvakker. Beeld anp

Vanaf 1 januari 2014 mogen Bulgaren en Roemenen overal werken binnen de EU. In het Verenigd Koninkrijk wil premier Cameron het hun alsnog onmogelijk maken om in zijn land te werken. Helaas lijkt minister Asscher het besluit van Cameron te onderschrijven. Afgelopen augustus noemde hij in een open brief in de Volkskrant 'ontregeling' en 'verdringing' als nadelen van de komst van Oost-Europeanen. Hij had het zelfs over 'code oranje' en 'dijken die doorbreken'. Asscher wil maatregelen treffen om de toestroom van Oost-Europeanen in te dammen. Wellicht wint hij hiermee een aantal zieltjes, maar het gaat ten koste van onze economie.

De discussie over indamming van de toestroom van Oost-Europese arbeiders gaat niet over het EU-lidmaatschap. Burgers uit EU-lidstaten hebben het recht te wonen en te werken waar ze maar willen in de EU. Hun dat recht ontzeggen, alleen omdat ze uit Bulgarije of Roemenië komen, is pure discriminatie. Het creëert eerste- en tweederangsburgers in Europa en maakt Europa zwakker in plaats van sterker. Zulke maatregelen blazen de EU van binnenuit op.

Tot het kamp bekeerd
In het huidige anti-Europaklimaat komen er weinig politici op voor de EU. Dat de PVV en de SP het belang van de EU onderschatten wisten we al, maar het is verrassend dat ook Asscher zich tot dat kamp heeft bekeerd. Temeer daar de vakbonden in reactie op Asschers open brief stelden dat ze niets zien in indammende maatregelen.

Toen Wilders met zijn 'Meldpunt Overlast Oost-Europeanen' kwam, werd terecht gesteld dat het groepen tegen elkaar zou opzetten. De samenhang van de EU werd bedreigd. Ook schaadde deze actie van de PVV het Nederlandse economische belang. Waarom wordt dezelfde kritiek niet geuit nu het een minister van de PvdA betreft die soortgelijke praatjes verkondigt?

Oost-Europeanen komen vooral naar rijkere EU-landen om te werken. Het minimumloon bij ons is voor hen al een groot inkomen. Dat er sprake is van verdringing onder laag opgeleiden of ongeschoold personeel valt te betwijfelen. De ronduit beschamende resultaten van acties om langdurig werklozen in het Westland aan het werk te krijgen, tonen aan dat laagopgeleide werkzoekenden niet in de rij staan om voor hun inkomen te werken. Waarom zouden we gemotiveerde arbeiders weigeren voor werk dat wij niet willen doen, maar dat wel moet worden gedaan?

Tekort aan vakmensen
En dan is er nog het tekort aan geschoolde vakmensen. IHC Merwede is een voorbeeld van een Nederlands bedrijf, dat een tekort heeft aan opgeleide vakmensen. Het bedrijf stelt deze werknemers niet allemaal in Nederland te kunnen vinden. Het zou dan toch beter zijn om geschoold personeel uit Bulgarije en Roemenië toe te laten dan het bedrijf wegens structurele personeelstekorten naar bijvoorbeeld China te laten verkassen?

Mocht Lodewijk Asscher zijn zin krijgen, dan staat zijn opvolger over een paar jaar misschien wel op een beurs voor personeel in Sofia, om met een charmeoffensief arbeidskrachten naar ons land te lokken. Met de verwachte vergrijzing en de concurrentie die we in de wereld met onze economie moeten aangaan, krijgen we al snel een tekort aan vakmensen en laagopgeleiden die willen werken.

Asscher zal zijn zin waarschijnlijk niet krijgen. De Volkskrant meldde dinsdag jongstleden ('Brussel tornt niet aan vrij verkeer') dat de Europese Commissie korte metten heeft gemaakt met standpunten als de zijne.

Maar het kwaad is al geschied. De open brief van Asscher en zijn bijeenkomsten over indamming van een verwachte toestroom Bulgaren en Roemenen zijn in die landen niet onopgemerkt gebleven. De kranten staan er vol van. Het krenkt, het stoot af. Wat nou, EU-gedachte? De ideeën van Asscher zetten, net als de ideeën van de PVV toentertijd, groepen Europeanen tegen elkaar op. Ook in ons land creëren we met zulke standpunten nog meer tegenstellingen.
Populistisch een angstbeeld creëren van baantjes rovende Oost-Europeanen leidt tot vreemdelingenhaat en uiteindelijk tot het uiteenvallen van de EU.

Ed Sinke is ondernemer.

Vice-premier Lodewijk Asscher. Beeld anp
 
Populistisch een angstbeeld creëren van baantjes rovende Oost-Europeanen leidt tot vreemdelingenhaat en uiteindelijk tot het uiteenvallen van de EU
Ed Sinke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden