'Niet alleen op internet wordt de haat gevoed'

De gruwelen in de grote wereld kleuren onmiddellijk de waarnemingen op kabouterniveau, in de eigen buurt. Desondanks moet er in de Amsterdamse Diamantbuurt wel wat gebeuren, schrijft Aleid Truijens.

De Diamantbuurt in Amsterdam. De afgelopen twee jaar zijn 59 leden van een jeugdgroep uit de buurt in totaal 263 keer aangehouden. Beeld anp

Een paar maanden lang werd de onheilsgeur in de buurt vooral uitgewasemd door het pand van Het Hofnarretje, in de Amsterdamse Van Woustraat. Nu is de besmette gevel van het kinderdagverblijf schoongeboend en naamloos. De buurt, ook wel de Diamantbuurt, is weer als vanouds de thuishaven van jonge criminele Marokkanen.

Voor ons is de Diamantbuurt de toegangspoort tot de stad, want we wonen in een aanpalende wijk. We hebben allerlei omwegen bedacht om er niet doorheen te hoeven, maar dan moet je ver omfietsen. Mijn dochter, niet de bangste, loopt voor geen goud langs de grimmige jongens voor de snackbar in de Van Wou, sinds ze daar steevast 'Hoerrrr!' kreeg toegesist. Ook het buurtzwembad werd een no-go-area voor mijn kinderen, toen het werd geterroriseerd door dezelfde jongens.

Nu fiets ik door de Diamantbuurt. Ik passeer schichtig de samenklonterende jongens, voel de afkeer opborrelen en het diepe verlangen dat deze buurt nu eindelijk eens, na ferm optreden van burgemeester Van der Laan, wordt schoongeveegd. En tegelijk schrik ik. Ben ik een islamofoob in het diepst van mijn gedachten? Zoals ik mezelf in de week na 09/11 erop betrapte, tegen elke ratio en overtuiging in, ietsje anders naar mijn allochtone buurtgenoten te kijken, schaam ik me na 07/22 voor mijn haatgedachten. De gruwelen in de grote wereld kleuren onmiddellijk de waarnemingen op kabouterniveau, in de eigen buurt.

'Woorden doen ertoe', zei Job Cohen over de inspiratiebronnen van de Noorse islamofoob. Wijze en ware woorden, hoe 'ranzig' Wilders deze vaststelling ook vindt. Ook een gek kan gedreven worden door politiek gedachtengoed, verwoord door anderen. De kans op een gruweldaad is vermoedelijk het grootst als gekte, intelligentie, gewetenloosheid en ideologische bezetenheid samengaan.

Sussende woorden
Maar toen bewoners van de Diamantbuurt werden mishandeld, afgeperst en uiteindelijk weggepest door jonge Marokkanen - niet de daders moesten verhuizen, maar een getergd echtpaar - hield burgemeester Cohen het bij woorden. Sussende woorden. Dat valt hem aan te rekenen. Naar de straat- coaches die hij aanstelde, trokken de jongens een lange neus. De buurt rotte voort. Hoewel er een leger hulpverleners op hen werd losgelaten, ontwikkelden de 'hangjongeren' zich tot beroepscriminelen. Nog meer gezinnen vluchtten. De bendes pleegden overvallen en dreven een bloeiende drugsnering.

Marokkanen lijden zelf ook onder de criminaliteit van hun buurtjongens, schreef Ahmed Marcouch in de Volkskrant. Helemaal waar. Maar de Marokkaanse buurtbewoners zwijgen vaak, schreef hij, en doen geen aangifte. 'Waarom zouden zíj hun nek uitsteken als de politie faalt?' Inderdaad, die keren dat wij 's avonds de wijkagent belden omdat ook in onze straat vermoedelijke drugshandelaren in hun grote auto's klanten ontvingen, had hij net geen dienst. Ja, hij wist van die dealers, zei hij overdag. Was er een strafbaar feit gepleegd?

Tezamen hebben de Diamantbuurtjongens al 27 jaar celstraf gehad. Maar er is voortdurend verse aanvoer. Ook nu 'hangen' ze er weer, de jongere broertjes die al routineus sissen tegen passanten. Kindsoldaten in training, rekruten. Ik herneem mezelf: met islamhaat heeft mijn afkeer niks te maken; nergens in de koran wordt aangezet tot diefstal en mishandeling.

In Noorwegen reageren de sociaal-democraten waardig en sterk op de aanslagen. Het zou helpen om het vertrouwen in de sociaal-democratie te herstellen, als Van der Laan toont dat hij de buurtbewoners wél beschermt tegen het tuig. Niet alleen op internet wordt de haat gevoed.

Aleid Truijens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden