Niet alleen Kate's baby, ook Beatrix maakt kans op Britse troon

De baby van Britse prins William en Kate wordt derde in de lijn van troonsopvolging, na opa Charles en vader William. De volledige lijst van mogelijke opvolging telt maar liefst bijna 5000 namen, waarop ook prinses Beatrix en prinses Amalia staan. Koning Willem-Alexander heeft zijn theoretische rechten verloren door met de katholieke Maxima te trouwen.

Redactie
Prinses Beatrix Beeld getty
Prinses BeatrixBeeld getty

De kans dat zij ooit aan de beurt komen om in Westminster Abbey te worden gekroond is minimaal: pas als ruim 900 anderen niet kunnen, komt Beatrix aan de beurt. Bovendien heeft Willem-Alexander zijn rechten op de Britse troon verspeeld toen hij trouwde met Máxima, die katholiek is. De Britse troon is uitsluitend bestemd voor een protestant, die ook niet met een katholiek getrouwd mag zijn.

Verwantschap
De verwantschap tussen het Nederlandse en Britse koningshuis stamt niet uit de tijd van de koning-stadhouder Willem III, die getrouwd was met de Engelse koningin Mary, maar gaat terug via de lijn van koningin Emma. Die was via haar familie Van Waldeck-Pyrmont verwant aan koningin Victoria van Groot-Brittannië.

Uit de lijst blijkt dat veel Europese koningshuizen aan elkaar verwant zijn. Zo staat koning Harald van Noorwegen en zijn familie rond de 60e plaats en komen ook de afstammelingen van de voormalige Joegoslavische koning en de Habsburgers in aanmerking voor de Britse troonopvolging. Verre afstammelingen van de Russische tsaren, de Duitse keizers en de Griekse koningen komen nog ruim voor onze koninklijke familie, net als koning Carl Gustaf van Zweden en koning Juan Carlos van Spanje.

Bekendmaking geboorte
Ondertussen wacht de internationale pers met smart op een teken dat de baby van de Britse prins William en zijn vrouw Kate is geboren. De bekendmaking van de koninklijke geboorte verloopt heel wat anders dan in Nederland.

Enkele uren na de geboorte van prinses Amalia toonde de trotse vader koning Willem-Alexander zijn dochter aan de pers in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. De massaal toegestroomde journalisten in Londen hoeven dit niet te verwachten van prins William.

De wereld weet dat de koninklijke baby is geboren zodra een persvoorlichter een stuk papier aan een wachtende chauffeur bij St Mary's Hospital aflevert. Ondertekend door de artsen van Kate, staat op het document de bevestiging van de geboorte, de tijd van de geboorte, het geslacht, de lengte en het gewicht van de baby.

Dit document wordt binnen een paar minuten naar Buckingham Palace gebracht, waar het achter de poorten van het paleis op een standaard wordt neergezet. Het Britse volk en andere geïnteresseerden kunnen op die manier kennis nemen van de geboorte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden