Niet alleen inspectie faalde bij neuroloog

Neuroloog Ernst J.S. stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor zichzelf medicijnen uit het Medisch Spectrum Twente. Het ziekenhuis verzweeg jarenlang alle wanpraktijken. Vorig jaar oordeelde de commissie-Lemstra dat het ziekenhuis faalde. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet grote steken vallen, concludeert nu een onafhankelijke commissie.

ANP

27 mei 2010: De commissie-Hoekstra presenteert haar onderzoek naar het handelen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

20 oktober 2009: De omstreden neuroloog toont berouw in NRC Handelsblad. In een interview zegt hij zijn persoonlijke neergang weliswaar te betreuren, maar ‘het is niets vergeleken met wat ik patiënten heb aangedaan’.

24 september: Toenmalig minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigt een onafhankelijk onderzoek aan naar het optreden van de IGZ.

1 september: De externe commissie-Lemstra uit harde kritiek op het handelen van het vorige bestuur van het ziekenhuis en op de IGZ.

9 februari: Het Openbaar Ministerie opent een gerechtelijk vooronderzoek naar J.S.

2 februari: Bekend wordt dat het St. Georg Krankenhaus in Bad Fredeburg in Duitsland J.S. in 2006 heeft ontslagen. In 2007 ging hij aan de slag bij een Duitse privékliniek in Bad Laasphe. De kliniek ontsloeg hem, toen zijn arbeidsverleden bekend werd.

24 januari: Letselschadeadvocaat Yme Drost doet aangifte bij het OM tegen de ex-neuroloog en oud-bestuursleden van het ziekenhuis. Twee patiënten zouden zijn overleden door verkeerde diagnoses.

21 januari: Aan het licht komt dat de omstreden ex-neuroloog verslaafd was aan medicijnen. Bovendien heeft de man tientallen patiënten verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren, terwijl dat niet het geval was.

8 oktober 2005: Advocaat Drost trekt samen met ruim twintig gedupeerden aan de bel. Zij willen een onderzoek naar de neuroloog. Daarna blijft het stil.

2004: J.S. staakt in alle stilte zijn werkzaamheden in Enschede. Hij belooft niet meer als specialist aan het werk te gaan, maar doet dat toch. De klachtencommissie van het MST weet daarvan.

2001: Een patiënte krijgt een schadevergoeding. Zij belooft te zwijgen en moet doen alsof ze de neuroloog niet kent. De patiénte diende in 2000 een klacht in over de neuroloog bij de IGZ en het ziekenhuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden