Niet alleen dochter Bella, ook rekenmachine noopt Santorum tot opgave

Dit weekend, aan zijn keukentafel, nam Rick Santorum - samen met zijn familie - een moeilijke beslissing. Hij trok zich terug als Republikeinse presidentskandidaat. Zijn zieke dochter Bella voerde hij tijdens zijn persconferentie als belangrijke reden aan. Maar ook zijn rekenmachine zal een niet-ondergeschikte rol hebben gespeeld.

Michiel van der Geest
Rick Santorum tijdens zijn persconferentie gisteravond Beeld anp
Rick Santorum tijdens zijn persconferentie gisteravondBeeld anp

Want hoe oprecht Santorums zorgen over de chronisch zieke Bella ook zullen zijn, de politieke en financiële realiteit lieten hem geen andere keuze.

Santorum verloor de laatste drie staten waar voorverkiezingen werden gehouden van Mitt Romney en in de komende staat zag het er ook niet goed voor hem uit. In Pennsylvania - Santorums thuisstaat - waren de peilingen niet rooskleurig. En dan moesten de miljoenen aan reclamegelden van grote rivaal Romney nog in stelling worden gebracht.

Gedelegeerden
Bovendien: Santorum zal de lijstjes met het aantal gedelegeerden boven zijn bed hebben geprikt. En die zullen hem al wat slapeloze nachten hebben bezorgd: tot nu toe verzamelde Santorum 285 gedelegeerden, tegenover 661 voor Romney, die daarmee over de helft van de 1144 benodigde kiesmannen was geraakt.

Een verlies in Pennsylvania zou de uiteindelijke winst voor Santorum zo goed als onmogelijk hebben gemaakt. Een terugtocht op het moment van definitief verlies zou pijnlijker zijn geweest dan een terugtocht op eigen initiatief.

Texas
Daarnaast speelden nog twee andere zaken een rol.
Santorum en zijn aanhangers hadden alles op alles gezet om van Texas een 'winner-takes-all'-staat te maken. Het campagneteam van de conservatieve katholiek deed verwoede pogingen om de regels van de zuidelijke staat zo om te vormen, dat de winnaar er met alle gedelegeerden vandoor zou gaan. Dat zou Santorum nog een kans hebben geboden. Die pogingen hadden geen succes, hetgeen Santorums positie alleen maar wankeler maakte. In een brief aan zijn sponsoren die hij stuurde na zijn persconferentie, schrijft Santorum: 'Nu de staat zijn toewijzing van gedelegeerden niet wijzigt in een winner-takes-all-systeem, zie ik geen optie meer die ons gezamenlijke doel om Barack Obama in november te verslaan niet op het spel zet.'

En dan was er nog het basale probleem van het geld. Romney heeft heel veel geld in kas, Rick Santorum stond in het rood. De vele miljoenen die Romney van plan was stuk te slaan met spotjes, bijeenkomsten en internetcampagnes zou Santorum onmogelijk kunnen pareren.

Vechten
En dus koos Santorum ervoor op een zelf gekozen moment uit de race te stappen. Maar helemaal klaar met zijn campagne is de conservatieve kandidaat nog niet: hij beloofde in zijn twaalf minuten durende speech te zullen blijven 'vechten' om Obama te verslaan. Santorums campagne was bovendien te verrassend, te succesvol en te zichtbaar om hem vanaf nu te negeren. Een kandidatuur als running mate (als vicepresidentskandidaat) behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.

Maar eerst gaat Santorum uiteraard voor dochter Bella zorgen.

Rick Santorum in juni 2011 met zijn zieke dochtertje Bella Beeld ap
Rick Santorum in juni 2011 met zijn zieke dochtertje BellaBeeld ap
Rick Santorum omhelst zijn vrouw Karen Beeld afp
Rick Santorum omhelst zijn vrouw KarenBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden