Niet alle lectuur is voor iedereen interessant

De komende weken leest Katinka Polderman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Katinka Polderman
null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Godfried van Benthem van den Bergh: Uit de put

Prometheus; 16,99 euro

Niet alle lectuur is voor iedereen interessant. Zo bestaat er een tijdschrift voor mensen die graag quilten en een voor hobbymatig wielrennende vrouwen. In mijn kast staat een boek over de geschiedenis van de komma en één met de titel 60 jaar golfkarton in Nederland. Een kleine groep is uiterst gelukkig dat deze boeken en tijdschriften bestaan, de rest zal het worst wezen.

Uit de put is zo'n nichemarkt-boek. Godfried van Benthem van den Bergh was zeven jaar manisch-depressief en wist door het gebruik van lithium uit deze cyclus te raken. Daar gaat dit boek over. Het wordt allemaal vrij droogjes verteld, zonder veel emoties. Eigenlijk is dit boek vooral een oproep niet bang te zijn voor lithium als middel om de manisch-depressieve cyclus te doorbreken.

Voor zover ik weet, ben ik niet manisch-depressief en lithium ken ik alleen als iets waar in de jaren negentig grungebandjes over schreeuwden. Ook van Godfried van Benthem van den Bergh had ik nooit eerder gehoord. Dus waarom ik het uit las: ik heb geen idee. Misschien omdat het zo dun is. Voor wie manisch-depressief is en twijfelt over het gebruik van lithium is het goed te weten dat dit boek er is. Wat ik zei: een nichemarkt.

Rachel van de Pol: Het Hedendaagse Heldenboek

Balans, 17,95 euro

Rachel van de Pol verrichtte een jaar lang elke dag een goede daad: 'Ze lapte stiekem de ramen van de buren, liet briefjes achter in de trein, ruimde parken op, leerde allochtone vrouwen fietsen en versierde de daklozenopvang.' Ze hield daarover een blog bij (ikreddewereld.nl) en schreef dit boek, een soort handleiding voor wie hetzelfde wil gaan doen.

Ik vermoed dat de schrijfster als kind in een ketel enthousiasme is gevallen. 'Iets goeds doen is zooooo leuk!' kwispelt het van kaft tot kaft. ADHD-feelgood in het kwadraat is een understatement. Het is vervelend te moeten constateren dat ik daar nogal nurks van word. Dat ik al bladerend ga lopen zeiken over bijvoorbeeld al die verschillende lettertypes en mezelf hoor foeteren: 'Die kádertjes! Die kadertjes zijn helemaal niet consequent! Hier staat een kadertje, oké, ja! Maar hier, hier hóéft helemaal geen kadertje! Laat dat dan weg!'

Wie van nature blijmoedig is, is er vast tegen bestand. En die heldendaad, verricht die dan maar in mijn buurt. Misschien knap ik ervan op.

Rob Kamphues: Hoor je me

Brandt, 18,50 euro

Er wordt soms wat laatdunkend gedaan over boeken van BN'ers (Bekende Nederlanders'ers). Dat vind ik nergens voor nodig. Je ene talent ontdek je nu eenmaal eerder dan je andere, en het zou kinderachtig zijn te eisen dat iedereen zich bij zijn eerst ontdekte talent houdt. Hier dus geen gezeur over BN's (zo klopt het wel) die boeken schrijven.

De flap zegt ongeveer dit: Albert Vos wordt getroffen door een herseninfarct. Terwijl hij in coma ligt, zitten zijn ex-vrouw en zijn broer aan zijn ziekenhuisbed en vertellen hem nog één keer goed de waarheid, zonder dat hij hen kan tegenspreken of van hen kan weglopen.

Dat klinkt als een heerlijk uitgangspunt voor een toneelstuk. Zet Halina Reijn en Gijs Scholten van Asschat naast een bed, de één gaat om het kwartier krijsend op de grond liggen, de ander ijsbeert terwijl hij tussen zijn tanden 'gutverrredómme' briest. Een schoorsteenmantel vol belangrijke toneelprijzen zal hun ten deel vallen.

Maar goed, dit is dus geen toneelstuk maar een boek.

De eerste indruk? Dit is geen hoogstaande literatuur, maar dat had niemand ons beloofd. Het is een boek uit één stuk, gewoon een lekker boek zonder poespas. De nieuwe W.F. Hermans is Rob Kamphues niet, maar voor een neef van Kluun kan-ie best doorgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden