Nierdonoren krijgen van rijk vergoeding voor extra kosten

Donoren die tijdens hun leven een nier afstaan aan een verwant, krijgen de extra kosten die ze daarvoor moeten maken voortaan vergoed door de overheid....

Van onze verslaggeefster

De Nierstichting verwacht dat het aantal levende nierdonoren daardoor zal stijgen. Dat is hard nodig, omdat het aantal beschikbare nieren van overleden donoren de laatste jaren is afgenomen.

Er staan momenteel 1346 patiënten op de wachtlijst, de wachttijd is vier jaar.

Vorig jaar stonden 132 donoren een nier af aan een familielid of partner. De medische kosten van de donor worden betaald door de zorgverzekeraar van de ontvanger. De ziekenhuisopname en de herstelperiode kunnen donoren echter veel bijkomende kosten opleveren.

Inkomstenderving, psychologische hulp, kosten voor kinderopvang of huishoudelijke hulp kwamen tot dusver voor eigen rekening. Vaak betaalde de Nierstichting een tegemoetkoming.

De kosten konden zo oplopen, dat potentiële donoren afzagen van donatie, aldus prof. dr. H. Akveld, bijzonder hoogleraar ondernemingsrecht in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en projectleider bij de Nierstichting. Akveld bepleit dat ook werkgevers van donoren schadeloos worden gesteld.

Werkgevers moeten op eigen kosten een werknemer vervangen die een nier doneert. Als de donor door complicaties arbeidsongeschikt raakt, draait zijn baas op voor de financiële gevolgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden