COMMENTAAR

Niemand ziet Samsom nog als representant van de toekomst

Een wilde ruk naar links zal de PvdA niet helpen. Een debat over de partijleider is even pijnlijk als nodig.

Premier Mark Rutte luistert naar de bijdrage van Diederik Samsom (PvdA) tijdens het debat over de opvattingen van de minister-president over de ik-mentaliteit in Nederland.Beeld anp

De hartenkreet van partijvoorzitter Spekman ('naar links!') zal best goed vallen bij de gestaalde kaders van de PvdA. Voor de Kamerfractie in Den Haag echter is Spekmans route onbegaanbaar. De vreedzame coëxistentie met de VVD gaat niet samen met wilde politieke profilering. Het zal de verwarring slechts vergroten.

Deze week bracht twee prachtvoorbeelden. Terwijl de PvdA-achterban schreeuwde om actie tegen de uitzetting van de Angolese kinderen Márcia en Gláucio, moest Samsom zich publiekelijk op de vlakte houden - een openlijke confrontatie met VVD-bewindsman Dijkhoff zou het voor de VVD alleen maar moeilijker maken om over de brug te komen. Samsom zette het resultaat - genade voor de kinderen - terecht boven de profilering van de PvdA.

Even later probeerde hij het wel. Eerst blokkeerden PvdA en VVD - nog zoekend naar een gezamenlijk standpunt - een debat over de vluchtelingencrisis. Waarna Samsom vervolgens, in een ander debat, diep geroerd opriep tot actie tegen de drama's op de Middellandse Zee. Logisch dat de oppositie toesnelde om hem hypocrisie te verwijten.

Zo zit Samsom vastgesnoerd in de coalitie. Hij kan weinig goed meer doen. Daar zit iets bitters in voor hem. Hij stak moedig zijn nek uit in 2012, nam de enorme hervormingsopdracht aan en drukte ontegenzeggelijk zijn stempel op het kabinetsbeleid. Bovendien: er was nu eenmaal geen linkse meerderheid. De weg vooruit leidde door het midden. Dat weten ook de kiezers nog die intussen wél goede waarderingscijfers geven aan uitvoerende PvdA-bestuurders als Dijsselbloem en Asscher. Die hebben weinig reden om van koers te veranderen.

De platte politieke waarheid is dat het electorale probleem vooral in Samsom zelf zit. Nu de vruchten van de economische opleving geplukt kunnen worden, associëren veel mensen die meer met de VVD-agenda dan met Samsoms eigen linkse, ideologisch gedreven profiel. Dat zit hem nu in de weg. Zoals de Eindhovense wethouder Depla het zegt: 'Diederik heeft zich zo druk moeten bezighouden met saneren dat niemand hem nog ziet als representant van de toekomst.'

Daar ligt de tragiek van de PvdA. En misschien de oplossing. De vraag is: wie vertelt het straks aan Samsom?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden