'Niemand wil nog een voorspelling doen'

Onzekerheid heerst in de echte economie, en op de beurs leidt dat tot buitengewoon nerveuze beleggers. Wat gaat er gebeuren als Irak wordt aangevallen, welke gevolgen heeft de scheur tussen Amerika en Frankrijk en Duitsland, wie gaat de oorlog betalen, en wat gebeurt er met de olieprijs?...

'Geen bedrijf durft onder deze omstandigheden voorspellingen te doen, laat staan te investeren', zegt handelaar Erick van Engeland van SNS Securities. 'Je merkt het nu tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De afgelopen twee jaar zeiden de topmannen nog wel dat het in de tweede helft van het jaar beter zou worden, en het is allemaal niet uitgekomen. Nu zegt dus helemaal niemand meer iets.'

Ook beleggers tonen zich dezer dagen hoogst onzeker, en dus helemaal niet bereid tot kopen. Over de beurs van Amsterdam spoelde een grote verkoopgolf, die geen van de grote fondsen ontzag. Alle 24 fondsen in de AEX-index gingen onderuit.

De grootste verliezer was Getronics. Het automatiseringsbedrijf kondigde een reddingsplan aan, waarbij de houders van aandelen Getronics hun bezit vrijwel volledig zien verdampen. Als het bod wordt aangenomen, is een aandeel nog een paar eurocent waard. In ieder geval nog veel minder dan de 10 eurocent waarop Getronics woensdag sloot, en ook dat betekende al een koersverlies van 60 procent.

Ook hard omlaag ging Van der Moolen. Het Amsterdamse effectenhuis werd de diepte mee ingetrokken door LaBranche, een Amerikaans specialistenkantoor. LaBranche gaf dinsdagavond een forse winstwaarschuwing af, en Van der Moolen moest daar woensdag voor bloeden. Het bedrijf haalt ongeveer 80 procent van zijn omzet van de handelsvloer van de Amerikaanse New York Stock Exchange, in directe concurrentie met LaBranche. De onheilstijding van zijn Amerikaanse tegenstrever kwam Van der Moolen te staan op een daling van 8,8 procent.

Ondanks redelijke cijfers moest ook DSM eraan geloven. Topman Elverding schaarde zich in het rijtje bestuursvoorzitters dat de handen niet wil branden aan een voorspelling over de resultaten van het lopende jaar. Dat gebrek aan vertrouwen werd beloond met een koersdaling van ruim 4 procent.

De AEX sloot de dag uiteindelijk 9 punten, oftwel 3,2 procent lager op 275,40 punten. Daarmee was Euronext Amsterdam de grootste verliezer in Europa, waarmee het zijn reputatie als een van de meest beweeglijke - en dus risicovolle - beurzen maar weer eens onderstreepte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.