'Niemand weet hoe het verder moet met milieubeleid'

'De milieubeweging moet opstaan tegen minister Jorritsma van Verkeer. Zij scherpt voortdurend haar asfaltprofiel aan', zei Tweede-Kamerlid Crone (PvdA) in zondag in discussiecentrum De Balie in Amsterdam....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Als we niks doen is het hier over tien jaar net Los Angeles. Overal asfalt. Jorritsma durft het debat over de files niet echt aan. Ze opent een brug, maar ze weet heel goed dat de file over twee jaar een stukje verderop ontstaat', zei de milieu-expert van de PvdA-fractie.

In De Balie werd zondag gescholden. De milieubeweging versus de politiek en omgekeerd. Maar adviseur Schweitzer (hij noemt zich perceptiemanager) meende dat er juist sprake is van 'inteelt' tussen milieubeweging en politiek. 'Ze zijn te aardig voor elkaar. Ze bestoken elkaar met jargon. De bevolking is al lang afgehaakt.'

Onthoud vooral het woord milieu-inclusief denken, zei Balie-medewerker Vendrik aan het begin van de bijeenkomst. Minister De Boer van VROM wil namelijk dat het milieu net zo vanzelfsprekend wordt meegerekend als de btw. Wie de rekening krijgt, vraagt ook niet meer of dit inclusief btw is.

De Boer ziet het als haar grote opdracht milieu en economie te verzoenen. Als voorbereiding van de nota Economie en Milieu die eind dit jaar verschijnt, wordt hierover op 29 mei een groot congres georganiseerd.

Woordvoerder Duyvendak van Milieudefensie voorspelt dat het congres - onder regie van de ministers De Boer van Milieubeheer en Wijers van Economische Zaken - gedoemd is te mislukken. Hij baseert zijn gedachten op een voorbespreking van dit congres dat donderdag werd gehouden.

De milieubeweging was een van de deelnemers. Zij had vragen. Duyvendak meende dat ook de ambtenaren het spoor bijster zijn. Volgens de anti-Schiphol-activist kwamen hun opmerkingen erop neer dat zij het zelf ook niet meer weten.

Van Soest van het Centrum voor Energiebesparing en Schone Technologie zei te weten dat de ministers Zalm van Financiën en Wijers de studie Duurzame Economische Ontwikkelings Strategieën over de vraag hoe Nederland een duurzame economie kan krijgen aan flarden hebben geschoten. Zij deden dat in een onderraad van de ministerraad.

Directeur-generaal Pont van Milieubeheer nam het op voor de twee bewindslieden. 'Uit de studie blijkt dat de overheid aan de knoppen moet gaan draaien en een soort geleide economie moet voeren', zei hij. 'De ministers vrezen dat er een oeverloos debat over komt.' Volgens Pont telt het milieu nog onvoldoende mee in de besluiten van andere ministers.

Hij vindt overigens dat het wat minder kan met de milieumaatregelen. 'Het ambitieniveau van het Nationaal Milieu Beleidsplan was niet realistisch. Het werd in een euforische stemming gemaakt. Maar nu lopen we tegen de grenzen aan. Bij het mestbeleid bijvoorbeeld. Je kunt de boerenstand niet ondergeschikt maken aan het milieubeleid. Dan moet het maar wat langer duren voor we ons doel bereiken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden