Niemand ontkomt aan de Miljoenennota; bereken uw plus of min

Vrijwel niemand ontkomt aan de maatregelen die het kabinet vandaag bekendmaakte. Ze zijn vooral zuur, maar er zitten ook wat zoet strooigoed tussen.

Belastingen zijn knoppen waaraan een kabinet draait om van de ene groep iets te vragen en aan de andere iets te geven. En dat is Rutte II dan ook flink van plan. Vooral aan de heffingskorting, arbeidskorting en aan de toeslagen wordt enthousiast gedraaid in de Miljoenennota. Met overwegend negatieve gevolgen voor uw koopkracht, maar ook enkele positieve. Wat betekent het voor u?

Iedereen gaat 100 euro minder belasting betalen. Daar staat tegenover dat de belastingtarieven niet aan de prijsstijgingen worden aangepast, waardoor iedereen meer belasting betaalt.

Belastingen
Hebt u een goed betaalde baan, dan hebt u maximaal 36 euro per maand voordeel van een belastingvereenvoudiging. Daar komt een hogere maximale arbeidskorting bovenop. Die inkomensafhankelijke belastingkorting voor iedereen met werk gaat in 2014 met 375 euro omhoog. Dat is gunstig voor de koopkracht van werkenden met lage en middeninkomens. Maar het is ongunstig voor wie meer dan 40 duizend euro verdient.

Bent u de enige in huis die geld verdient? Dan hebben u en uw niet-werkende partner een koopkrachtnadeel. Want het overdragen van belastingkorting op uw partner werd en wordt beperkt.

Eenmalige uitkering
Hebt u een laag inkomen? Dan krijgt u een eenmalige uitkering via uw gemeente van 100 euro voor een paar, 70 euro voor een alleenstaande en 90 euro voor een alleenstaande ouder. Ook gunstig voor u is de overcompensatie van de verhoging van het eigen risico in de zorg, van de zorgtoeslag en van het tarief in de eerste schijf. Via de zorgtoeslag krijgen lage inkomens iets meer terug dan ze kwijtraken. De belastingvereenvoudiging kost u echter ruim 10 euro per maand.

Hoge inkomens
Hebt u een hoog inkomen, dan heeft het kabinet niet zo veel goed nieuws voor u. Is uw vermogen te groot, dan krijgt u geen zorgtoeslag meer. En ook geen kindgebonden budget, zo u dat nodig heeft. Uw hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd en u zult merken dat de belastingkorting 2 procent minder wordt in de tweede en derde belastingschijf. En dan wordt vanaf volgend jaar ook nog de arbeidskorting voor de hoogste inkomens afgebouwd naar nul.

Beeld epa
Beeld anp

Kinderen?
Hebt u kinderen, dan is er geen goed nieuws. U krijgt te maken met een beperking van de kinderopvangtoeslag en bevriezing van het kindgebonden budget en de kinderbijslag. Wat dat laatste betreft: voor kinderen vanaf 6 jaar wordt de kinderbijslag geleidelijk gelijkgetrokken met die voor kinderen jonger dan 6.

Gepensioneerd?
Bent u gepensioneerd, oud en niet meer zo gezond als voorheen? Dan vraagt het kabinet vooral veel van u als u bovendien een bovengemiddeld inkomen hebt. De belastingvereenvoudiging kost u circa 80 euro per maand. Het meetellen van uw inkomen uit vermogen in de AWBZ heeft voor u nog onbekende negatieve inkomenseffecten. En bent u AOW'er met een hooginkomen en een jongere partner, dan wordt uw AOW-toeslag fors minder.

Chronisch zieken en gehandicapten
Voor chronisch zieken en gehandicapten worden landelijke tegemoetkomingsregelingen overgeheveld naar de gemeenten. Dat heeft onherroepelijk negatieve gevolgen voor de koopkracht, want het budget voor de gemeentes is minder dan de helft van het landelijke budget.

Ambtenaar
Bent u bovendien nog ambtenaar, dan heeft u last van het bevriezen van uw salaris. Huurt u, dan moet u het doen met minder huurtoeslag. En bent u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan gaat u er ook op achteruit. Bijvoorbeeld doordat er met uw inkomen uit vermogen rekening gehouden gaat worden. En doordat uw inkomenscompensatie met 95 euro daalt.

Kinderopvang.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden