Niemand misgunt Marcel Keizer een nieuwe baan, maar met mensenmensen word je geen kampioen

Twee maanden geleden zat er een lachende kerstman in een auto op het parkeerterrein van sportcomplex De Toekomst in Amsterdam Zuidoost. Hij zwaaide vriendelijk naar een ploeg van de regionale tv-zender NH. Het was vlak voor Kerstmis en Ajax had de trainer weggestuurd, Marcel Keizer.

Waarom was niet helemaal duidelijk. De resultaten waren zeer behoorlijk. In de tien dagen voor het ontslag had Ajax koploper PSV en AZ verslagen. Een nederlaag in het bekertoernooi tegen FC Twente - Ajax verloor na strafschoppen - bood de directie de kans om Keizer weg te sturen en diens assistenten Spijkerman en Bergkamp ook.

Dat was op 21 december. Nadat Ajax een persbericht de deur uit had gedaan, ging NH op onderzoek uit. Het leverde twee filmpjes op. Ze staan nog steeds online.

Op de eerste rijden drie auto's weg van het parkeerterrein van De Toekomst. Het is moeilijk te zien, maar in de tweede auto zit Marcel Keizer. Op de achtergrond doorzoekt een kraai een groene prullenbak.

In het tweede filmpje duikt plotseling die olijke kerstman op, zwaaiend. Daarna vraagt de verslaggever aan Edwin van der Sar om een korte reactie op het ontslag van Keizer en de anderen. De algemeen directeur heeft weer eens geen zin om de supporters te informeren en geeft een dot gas. Later blijkt dat zelfs Sjaak Swart niks wil zeggen. Uit nood wordt een willekeurige supporter geïnterviewd, een jongeman.

De willekeurige supporter zegt verstandige dingen. Hij vindt het jammer dat Keizer is ontslagen. Het voetbal van Ajax was goed en de resultaten ook, dus hij snapt er niks van.

Maar de verliespartij (de verslaggever zei verliespartij) tegen FC Twente dan, wierp NH tegen. Nou, zei de willekeurige supporter, één penalty meer of minder erin, daar kan Keizer niet zoveel aan doen.

NH deed een laatste poging. En de wissels van Keizer? Iedereen moet wisselen, iedereen maakt keuzes en een foutje is menselijk, zei de willekeurige supporter. Geen speld tussen te krijgen. En dan had hij het nog niet eens gehad over het ongeval van Appie Nouri dat zo'n zware wissel trok op de trainer en zijn spelers.

Deze week verschenen er twee interviews met Keizer. Hij vond de tijd rijp zijn verhaal te vertellen, aan Voetbal International en De Telegraaf. De interviews hadden een curieus en onverwacht effect. In plaats van dat de verontwaardiging over het besluit van de directie van Ajax oplaaide, werd het ontslag begrijpelijker.

Keizer is beleefd en volgzaam. Hij toont begrip voor iedereen, ook voor de mensen die hem er bij Ajax uit hebben gewerkt. Hij was een makkelijk slachtoffer.

Eerste opmerking van Keizer in De Telegraaf: 'Ik wil niet te negatief over Ajax praten.' Later: 'Niet heel Ajax heeft me onrechtvaardig behandeld.' Op de vraag of hij het ontslag al een 'plek' heeft kunnen geven, antwoordt Keizer dat hij nog steeds teleurgesteld is, maar er realistisch in staat en gewoon weer verder gaat.

Wat hij ervan vindt dat Ajax al in oktober voor Erik ten Hag had gekozen, een vuile truc van Overmars? 'Dat vind ik niet zo'n punt.'

Niet eerder in de geschiedenis van het betaald voetbal waren interviews met een ontslagen trainer zo doods. Ze leverden niet één nieuw inzicht op over zijn werk bij Ajax. Waarom Keizer de publiciteit heeft gezocht, werd ook snel duidelijk; niet om van zich af te bijten en aan te tonen dat Ajax een grote vergissing heeft gemaakt door hem te ontslaan, maar om een nieuwe baan te vinden.

De Telegraaf hielp een handje en plaatste naast het twee pagina's grote interview op de sportpagina's nog een stuk. Daarin biedt Keizer zonder schroom en overtuigd van zichzelf zijn diensten aan.

Ik ben een mensenmens, staat erboven. Dat klinkt leuk en niemand misgunt deze vriendelijke man een nieuwe baan, maar met mensenmensen word je geen kampioen.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden