Niemand mag denken dat het CDA praatjes krijgt

Krokodillen drijven in de rivier. James Bond zoekt een ontsnappingsroute. Die is afgesloten. Bond probeert de beesten onschadelijk te maken met een explosief....

Van onze verslaggevers

Jan Hoedeman

Hella Rottenberg

UTRECHT

Wat doen James Bond en krokodillen op een CDA-partijraadsvergadering over het reorganisatie-rapport van de commissie-Klaassen? Is dat het bewijs van de cultuuromslag die de verslagen partij nieuw elan zal geven?

Wel als het aan discussieleider Noordhoek ligt. De krokodillen zijn de 'gevaren', James Bond is het CDA. Het is een originele vergelijking, en dat is het. De vergadertijgers die een van ernst druipende bespreking van het rapport Herkenbaar en slagvaardig hadden verwacht, moeten lachen.

Op hun stoel vinden ze velletjes papier en een viltstift. Ze mogen trefwoorden schrijven en die op borden prikken. De CDA-partijgangers leven zich in beschaafde graffiti uit. Na een kwartier kijken ze tevreden naar een wand vol noodkreten.

'Luisteren', 'niet zo arrogant', 'kom van de troon af', 'tussen de mensen', 'duidelijke leiding'. Ja, zelfs het 'g-woord' voor revolutionaire hervorming is het CDA binnengeslopen: 'glasnost'.

De opstand in de eigen gelederen wordt keurig in banen geleid. Van boven. Volgens CDA-lid Driessen uit Leiden, die hoofdschuddend de discussie bijwoont, is de partij nog even gezagsgetrouw als voorheen.

Driessen noemt de voorstel van Klaassen 'het rapport van de gemiste kansen'. In plaats van het aanpakken van de partijproblemen, zoals het centralisme en het gebrek aan invloed van actieve leden, stoeit het rapport met abstracte organisatiemodellen. De leden hebben behoefte aan contact met hun vertegenwoordigers, met de kamerleden vooral, maar daarover lees je niets.

Elders in het gebouw vergaderen CDA'ers over het rapport-Gardeniers. Een begin van een cultuuromslag is merkbaar als waarnemend partijvoorzitter Lodders voorstelt een Amsterdams amendement te verwerpen. De kamerkring uit die stad verlangt terug naar de situatie waarin het CDA zijn voortrekkersrol blijft vervullen en wil dat vastleggen in een resolutie.

Lodders zegt: 'Als je in een resolutie vastlegt dat we een voortrekkersrol vervullen, dat is misschien wat arrogant.' Later zal de toevoeging inderdaad worden verworpen. Ze mochten eens denken dat het CDA weer praatjes krijgt.

Een tamelijk explosieve motie van de afdeling Utrecht om het voltallige partijbestuur te vernieuwen wordt door Lodders ontraden. 'Denkt u nou echt dat het partijbestuur doof en blind is geweest voor de verkiezingsnederlagen? We hebben zelf de commissie-Gardeniers ingesteld.' De kamerkring Utrecht is ter plekke overtuigd en zegt blijmoedig de resolutie in te trekken. Dat kan alleen in het CDA.

Heerma's toespraak wordt niet goed ontvangen door de meeste aanwezigen. 'Ik heb hem nu drie keer gehoord, maar het wordt steeds slechter', moppert een trouw partijlid. Aantjes zegt: 'Ik heb geluisterd met de oren van iemand uit Limburg. Ik begreep het niet.'

In de wandelgangen drinkt kamerlid Koekkoek een alcoholvrij biertje. Ook hij heeft bedenkingen bij de speech van zijn fractieleider en concludeert: 'De niet bestaande functie van politiek leider is vacant.'

Binnen zwelt het rumoer weer aan. Het is de beurt aan Hans Helgers (39), de enige kandidaat-partijvoorzitter. Voordat hij de trap af loopt om zijn toespraak te houden, zoent zijn vrouw hem geluk.

Dat zal hij nodig hebben. De krokodillen liggen op de loer. Hans Helgers, alias James Bond, zal ze te slim af zijn. En in zijn jeugdig enthousiasme roept hij 's avonds op de televisie dat het CDA weer de voortrekkersrol zal vervullen die het eerder had. Foutje!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden