Niemand lijkt in staat Amstelpark van de landstitel af te houden

Na de overtuigende zegereeks van de tennissers van Amstelpark lijkt niemand in staat de Amsterdammers van de landstitel af te houden....

Van onze tennismedewerker

AMSTERDAM

Beide verliezende teams delen sinds 1991 de landstitel, waarbij Popeye met 3-2 een kleine voorsprong heeft. Amstelpark, dat alleen in 1990 de nationale clubtitel won, heeft op weg naar de verdubbeling daarvan in elk geval al een record gevestigd.

Sedert de invoering van de zes partijen in een competitieduel was er geen enkele club die na zes wedstrijden zoveel winstpunten bij elkaar sloeg. Met nog één ronde in het verschiet, aanstaande woensdag, en een score van 30 uit 36, heeft Amstelpark de concurrentie flink aan het schrikken gemaakt.

De drie clubs die komend weekeinde bij de play-off-ronde in actie komen, kunnen alleen nog hoop putten uit het feit dat Mirjam Oremans er dan niet bij is. De nummer twee van Nederland en 37ste op de wereldranglijst scoorde vijf uit zes in de enkelspelen. Ook in de dubbelspelen had ze een belangrijke bijdrage aan het succes. Vanaf donderdag gaat de Berlicumse zich voorbereiden op de US Open.

De basis van Amstelpark werd al veel eerder gelegd. Sinds het debuut in 1984 in de eredivisie nam manager Duncan de Mooy 'alleen maar genoegen met de eerste plaats. Dat het daar meestal niet van kwam is te wijten aan het feit dat we het belangrijker vinden dat onze spelers hoog op de wereldranglijst staan.'

Amstelpark kan met zijn tennisschool al diverse jaren beschikken over sterke spelers. Naast Oremans zijn Nicole Muns en Stephanie Rottier op nationaal niveau echte toppers. Onder aanvoering van de sterk opkomende Dennis van Scheppingen (106de op de mondiale ladder) bieden ook Fernon Wibier en Marcel Reuter aardig partij.

In het duel tegen Popeye Goldstar barstte na de vrouwenenkelspelen het noodweer op Amstelpark los. Na diverse onderbrekingen werd om drie uur besloten uit te wijken naar overdekte banen. De hoofdscheidsrechter keurde het tapijt van het fonkelnieuwe tenniscentrum echter af.

De Mooy: 'Ik ga daar protest tegen aantekenen. Want de bond heeft dit park onlangs goedgekeurd.' Van het aanbod van Popeye om daar te gaan spelen werd geen gebruik gemaakt. Manager Rob Spaan: 'Dit is natuurlijk geen reclame als je moet uitwijken naar een andere baan'. Na de nodige telefoongesprekken kon men om vier uur starten in het Frans Otten stadion dat al eens eerder als reddende engel fungeerde.

Nauwelijks daar aangekomen werd besloten toch terug te keren naar Amstelpark. Amper twintig minuten daarna werd de meute opnieuw aangetroffen in het Frans Otten stadion om de wedstrijd verder te spelen.

Ondanks flinke tegenstand nam Amstelpark verder afstand van de buurtgenoot. Van Scheppingen flitste van 2-4 naar een 6-4 zege. In de vervolgreeks kwam hij door een break opnieuw op een 3-2 achterstand, om de Australiër Grant Doyle vervolgens weer vier games te ontfutselen. Edwin Kempes kon de eerste set met 6-4 binnenhalen waarna de herstelde Popeye-speler toch het onderspit moest delven tegen Marcel Reuter.

Na bijna 11 uur van wachten en tennis was niemand echt blij met de 5-1 zege van Amstelpark dat bijna opnieuw de maximale score behaalde.

Stand na zes ronden: Amstelpark 30-6, Halfweg 21-15, Popeye GS 19-17, Thor RW 18-18, Zandvoort 15-21, De Manege 15-21, De Metselaars 14-22, Hoorn 12-24.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden