Niemand krijgt Cancellara uit balans

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

ROUBAIX - 'Misschien moeten we de sauna maar eens verbouwen', opperde Fabian Cancellara. De Zwitser neemt met enige regelmaat plaats in het houten gevaarte. Hij bewaart er ook de twee kasseien die hem als winnaar van Parijs-Roubaix ten deel waren gevallen.

Zondag toonde Cancellara (32) zich voor de derde keer onverslaanbaar op Noord-Franse bodem. Hij voerde een Belgisch-Nederlands podium aan, midden op het velodroom. Sep Vanmarcke van de Blancoploeg werd tweede, Niki Terpstra, in dienst van het Belgische Omega Pharma-Quickstep bracht de sprint om de derde plaats er het beste vanaf.

Vooraf luidde de grote vraag vooral: wie is in staat Cancellara te verslaan? De 32-jarige Zwitser was een week geleden een klasse apart in de Ronde van Vlaanderen, maar belandde de afgelopen dagen tot twee keer toe op het asfalt. Oppermachtig was hij mede daardoor gisteren niet, al reed hij in zijn eentje op een beslissend moment naar de koplopers toe, die hij vervolgens een voor een het nakijken gaf.

Zijn laatste rivaal, Vanmarcke, kreeg hij net op de tijd klein. Vijftig centimeter was het verschil, taxeerde de verliezer na hun finish op de wielerbaan. De Belg oordeelde hard over zijn nederlaag. Die had simpelweg nooit mogen voorkomen, vond hij. Vorig jaar won Vanmarcke nog de sprint om de Omloop Het Nieuwsblad.

Cancellara lachte in zijn vuistje. Hij had een oorlog overleefd, zei hij. De veldslagen, die om de haverklap plaatsvonden in de koers, waren er slechts op gericht om één man uit balans te brengen. 'Van begin tot eind zou iedereen tegen ons rijden, tegen mij. Dat wist ik toen ik aan deze wedstrijd begon.'

Dat hij zondag de Noord-Franse hel als beste zou doorstaan, stond bij voorbaat vast. Maar omdat andere ploegen zo geregeld ten aanval trokken, en dat meteen na de start, moest hij diep gaan om aan die verwachting te kunnen voldoen. Zo was Parijs-Roubaix het aanzien meer waard dan de Ronde van Vlaanderen, gisteren door Niki Terpstra bestempeld als een criterium vanwege de lussen die er sinds twee jaar zijn aangebracht.

'Het was vechten. En nog eens vechten. Ik weet nog steeds niet hoe ik hier heb kunnen winnen. Maar deze missie is volbracht', stelde Cancellara tevreden vast na vijf uur en een kwartier fietsen. Zijn gemiddelde snelheid, 44,19 kilometer per uur, lag bijna net zo hoog als de recordtijd van Peter Post in 1964: 45,129 kilometer per uur. De vele demarrages, plus het goede weer, werden als verklaringen aangevoerd.

Cancellara is de twaalfde renner die in een seizoen de twee belangrijkste voorjaarsklassiekers op zijn naam brengt. Boonen was vorig jaar goed voor de dubbel in de Ronde en Roubaix, Cancellara deed het zelf in 2010 al eens.

Het kwam hem gisteren te staan op een derde kassei, waarvoor thuis in Zwitserland voorlopig nog geen plaats is. Hij zal er de sauna voor moeten vertimmeren, zei hij. 'Want het is heerlijk om naar die kasseien te kunnen kijken, terwijl je aan het bijkomen bent. Maar ik ga niet binnen een jaar al mijn sauna verbouwen. Bovendien ben ik voorlopig aan rust toe.'

Zie ook pagina 10-11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden