Niemand keek om naar de patiënt

Arnhem De gedupeerde patiënten van neuroloog Jansen Steur van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede zijn vijf jaar lang aan hun lot overgelaten....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Iedereen in het ziekenhuis was weliswaar op de hoogte van het jarenlang ernstige disfunctioneren van de neuroloog, maar niemand voelde zich verantwoordelijk voor de gevolgen voor de patiënten.

Dit is de conclusie van de commissie onder leiding van oud-senator Wolter Lemstra, die zich voor de tweede keer over de affaire boog, deze keer over de periode 2004 tot 2009. Volgens Lemstra zou de schade aan patiënten beduidend minder en omvangrijk zijn geweest als betrokkenen in het ziekenhuis hun verantwoordelijkheid hadden genomen.

Ondanks dit vernietigende oordeel van de commissie ziet de huidige raad van bestuur van MST geen reden om af te treden, meldt voorzitter Herre Kingma tijdens de presentatie van het onderzoek.

Jansen Steur stelde jarenlang verkeerde diagnoses en was verslaafd aan medicijnen. Het ziekenhuis liet hem zijn gang gaan en hield alles onder de pet. Het medisch stafbestuur en de raad van bestuur wisten beide van hoogoplopende conflicten in de vakgroep, maar achtten het een interne kwestie die de collega’s onderling moesten oplossen.

De commissie laat van neuroloog Jansen Steur zelf geen spaan heel: een solitair werkend medisch specialist, die nauwelijks dossiers bijhield, verkeerde diagnoses stelde, ongebreideld aanvullend onderzoek aanvroeg, verkeerde medicijnen voorschreef en fraudeerde om aan bepaalde geneesmiddelen te komen. Door dit alles heeft hij zijn patiënten ernstige schade toegebracht. Zij dachten aan de ziekte Alzheimer te lijden, terwijl dat niet het geval was.

Ook als collega was Jansen Steur onuitstaanbaar. Hij hield zich niet aan afspraken, was niet aanspreekbaar en voelde zich ver boven de vakgroepleden verheven. Binnen de vakgroep waren voortdurend conflicten.

Lemstra heeft geprobeerd in kaart te brengen hoe dit alles zo lang kon voortduren. De leiding van het ziekenhuis plaatste alle signalen steeds in de context van de verstoorde onderlinge verhoudingen op neurologie. Zelfs toen in 2000 een klacht werd ingediend en de raad van bestuur op de hoogte raakte van alle misstanden, greep niemand in. De klagende patiënt kreeg in 2001 een schadevergoeding, waarmee tevens een zwijgplicht werd afgedwongen.

Toen de top van het ziekenhuis in 2003 ontdekte dan de specialist medicijnen stal, werd hij op non-actief gesteld. Maar tegelijk werd alles in het werk gesteld om de zaak binnenskamers te houden. Hierbij vond het ziekenhuis de Inspectie van de Gezondheidszorg aan zijn zijde.

Jansen Steur beloofde nooit meer zijn professie uit te oefenen, maar in 2009 bleek hij nog gewoon in Duitse klinieken te werken. Toen daarnaast letselschadespecialist Yme Drost namens twintig gedupeerden aangifte deed, ging het balletje rollen. Het Openbaar Ministerie vervolgt Jansen Steur nu voor mishandeling. Ook de rol van het MST wordt onderzocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden