Niemand heeft nog zin in proces Wilders
AMSTERDAM - De man die de eerste liberale premier in 92 jaar mogelijk maakte, staat vrijdag voor de vierde dag voor de rechter. Het OM maakt zijn eis bekend over het tweede en tevens laatste gedeelte van de aanklacht tegen Geert Wilders, het aanzetten tot haat en discriminatie.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dinsdag vrijspraak voor het eerste deel van de aanklacht, het beledigen van moslims. Daarmee begint het proces steeds vreemdere vormen aan te nemen: Wilders wordt door het OM aangeklaagd, maar verdient volgens hetzelfde OM geen straf.
Geen zin
De hoogste hoeder van de openbare orde laat duidelijk merken dat het geen zin heeft in het proces tegen de man die bij de Tweede Kamerverkiezingen zestien procent van de Nederlandse kiezers achter zich wist te scharen.
In de lange aanloop van het proces besloot het OM dat er geen aanleiding was om Wilders te vervolgen. De personen en organisaties die aangifte hadden gedaan, namen daar geen genoegen mee en stapten naar het Gerechtshof in Amsterdam.
De rechters
Het hof dwong het OM Wilders toch te vervolgen. Dat leverde deze merkwaardige rechtszaak op waar niemand zin in heeft, lijkt het wel, behalve de rechters. Die gingen er vorige week meteen hard in.
En kregen daar meteen spijt van. Een wrakingsverzoek van advocaat Bram Moszkowicz werd weliswaar niet ingewilligd, maar de toon was gezet: het proces is politiek, de rechters zijn bevooroordeeld.
De vreemdeling
Wilders probeert het beeld neer te zetten van een gewone man die is verzeild geraakt in een slecht verhaal dat ergens het midden houdt tussen De Vreemdeling van Camus en Kafka's Het Proces. Als het OM besluit Wilders ook voor de tweede helft van de aanklacht niet te vervolgen, wordt dat beeld in de ogen van de burger waarschijnlijk alleen maar versterkt.
Vrijdag wordt alleen de eis bekend gemaakt. Volgende week is het woord aan Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. De uitspraak wordt op 5 november verwacht.