'Niemand heeft mij ooit verteld wat ik moet doen'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week Harry de Winter (56), initiator van tv-zender in oprichting TVOase....

TEKST WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

Dit figuurtje heb ik 25 jaar geleden bedacht. Het is een dreudel. Een van mijn eerste activiteiten was die van illustrator bij het opstandige joodse blad Koa Tembel, terwijl ik toch helemaal niet kan tekenen. Wanneer ik voor dat tijdschrift een cartoon moest leveren, maakte ik een dreudeltje. Hier heb ik mezelf als dreudel aan de telefoon geportretteerd. Ik doe op het moment niet anders, of ik zit in vergaderingen. Komende maand moet namelijk toch wel de beslissing vallen over de doorgang van mijn TVOase-project en mijn hoofd loopt ervan over.

Hoe zou u zichzelf willen typeren?

Non-conformistisch, individualistisch. Ik ben altijd heel erg, en tegen alle conventies in, mezelf gebleven. Niemand heeft mij ooit verteld wat ik moet doen, en ik heb nooit de mode gevolgd. Mijn lange haar en baard draag ik ook al gewoon sinds mijn negentiende.

Ben u van The Beatles of The Stones?

Ik wás van The Beatles. Maar ik ben van allebei geworden. In mijn afspeellijst 'Dans' op mijn Ipod zitten nu zeker vier nummers van The Stones. Ik ben een danser ja.

Wie is uw gedroomde Wintertijd-gast?

Ik zou wel eens willen weten wie Bob Dylan nu eigenlijk is. Bijna onmogelijk om door zo iemand heen te breken, maar daarom natuurlijk zo interessant. Ik ben nu bezig met Ray Davies, de leukste, sprankelendste singer-songwriter uit de sixties.

Hoe zullen collega's in de tv-wereld u omschrijven?

Iets tussen Kuifje en een querulant in. Ik heb heel erg mijn eigen plan getrokken en me daar hard voor gemaakt. Nou zijn producenten toch wel typische eenlingen. John de Mol, Joop van den Ende en ik: we zijn alledrie totaal verschillende individuen, hè.

U bent ook actief in de stichting Een Ander Joods Geluid. Met welke reacties in joodse kring wordt u regelmatig geconfronteerd?

In bepaalde gedeelten van Amsterdam word ik gehaat. Ze schelden je uit op straat en op bijeenkomsten, spugen is ook wel eens gebeurd. Ik kan er wel mee omgaan, het raakt mij niet, ik heb medelijden met die mensen.

Wat is het grootste compliment dat men u kan toevoegen?

Ik kan niet anders dan toegeven dat dat de positieve reacties op Wintertijd zijn. Ik word op straat altijd aangesproken door mensen die hartstikke enthousiast zijn.

Bent u thuis anders dan op uw werk?

Nee, er is maar één Harry de Winter. Dat is ook wat mensen altijd over mij zeggen.

Wat wordt algemeen als uw slechtste eigenschap beschouwd?

Ongeduld, dat is wel de belangrijkste kritiek.

Noemt u ook maar meteen uw beste karaktertrek.

Ik ben lief en zorgzaam.

Wat moeten jonge tv-makers en media-ondernemers van u leren?

Dat ze, als ze het talent ervoor hebben, hun eigen weg moeten volgen. Het is nu heel erg moeilijk, maar ik zie het wel gebeuren. Die SixPack-jongens, Dahl TV, ik zie overal nog wel wat producentjes komen. Het is moeilijker geworden in Hilversum, maar een goed idee blijft een goed idee.

Wat gebeurt er als u dronken bent?

Ben ik nooit. Al zeker een jaar of tien niet meer. Wat ik jammer vind. Het zou leuk zijn om af en toe helemaal uit mijn dak te kunnen gaan. Maar mijn lijf kan er niet tegen. Na een paar glazen wijn en een cognacje is het klaar.

Hoe zou u herinnerd willen blijven?

Nou, ik heb nog wel een aantal ambities die ik wil verwezenlijken. TVOase, de oprichting van cultureel centrum De Hallen in Amsterdam-West waarbij ik betrokken ben, en er staan nog een aantal documentaires op stapel. Ik wil maar zeggen: ik hoop niet dat straks op mijn grafsteen 'Harry de Winter - Lingo' komt te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden