Niemand gebruikt hout

Onno Kleyn drinkt een indrukwekkende Rueda.

Onno Kleyn
null Beeld Gitte Brugman
Beeld Gitte Brugman

Stel voor: je hebt een immens wijngebied waar de omstandigheden zo'n beetje eender zijn. Iedereen maakt er wijn van dezelfde druiven, gebruikt eendere technieken. Wat kun je doen om je te onderscheiden? Betere kwaliteit maken, goed. Kleine rendementen, intensiteit, lekker lang op droesem laten liggen, weinig filteren. Maar dat verzint de buurman ook. En zelf word je ook wel eens tureluurs van altijd maar hetzelfde, wit, fruitig, helder als glas.

Ha!, roept iemand, we gaan de wijn op eikenhout bewaren! Daarmee is je wijn subiet atypisch geworden. Niemand herkent hem nog, maar wat geeft dat? En zo komen we bij houtgerijpte Rueda, die goede oude Spaanse verdejodruif, maar dan uit een Frans vat.

De Nisia die we vandaag proeven is een fluisterstille, met chromen sierstrips voorziene bolide met lederen bekleding. Bij de grote Ruedaproeverij die we voor de zomer hielden, viel hij erg op. Om daarna direct af te vallen: te afwijkend. Geen klaterende zomerwijn, maar een leedverzachtende drank voor post-vakantionele bespiegelmomenten. Hoe mooi het allemaal was, en hoe ver ook, soms. Nobel spul, elegant tot de laatste druppel, Spaanse aristocratie.

Informatie

prijs/kwaliteit 9
Nisia 2013, Rueda, € 10,90.
spanjewijnland.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden