Niemand (boven de 8) mag deze 'Storm' van Shakespeare missen

JEUGDTHEATER


De Storm


Alles is inzichtelijk, muzikaal en aangrijpend geënsceneerd. En grappig bovendien.

Amsterdam - Het gebeurt niet vaak dat een kind van 9 na het zien van De Storm van William Shakespeare het ingewikkelde verhaal helder kan navertellen. En op de vraag of het in één woord kan aangeven waar het beroemde stuk eigenlijk om draait, terecht antwoordt: 'Vergevenis'. Hoofdpersoon Prospero (de verjaagde hertog van Milaan en nu een oude tovenaar) zegt namelijk halverwege: 'Vergeving is belangrijker dan wraak.' Waarna hij alle stormachtige verwikkelingen in de vier uithoeken van zijn kleine magische tovereiland langzaam en louterend tot bedaren laat komen rond hem en zijn dochter Miranda.


Daarna kan hij eindelijk met een gerust gemoed op weg naar de dood. Maar tegen die tijd hebben deze en gene al flink averij opgelopen en een weg afgelegd van haat, wraak, vergeving, machtsstrijd, spijt, vriendschap, liefde en verzoening.


De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte geven al deze levenslessen een prachtige vertolking in hun geslaagde jeugdbewerking van Shakespeares laatste solostuk. Niemand (vanaf 8 jaar) die zich van de metafysische rijkdom en magische vrolijkheid van Shakespeares dramakunst wil vergewissen, mag deze Storm missen.


Regisseur Liesbeth Coltof en decorontwerper Rieks Swarte hebben samen het schatrijke verhaal verhelderend vertaald zonder op Shakespeare in te boeten. Nog steeds lopen realiteit en fictie door elkaar, vieren geestkracht en kennis hoogtij en slingeren koningsdrama, liefdeskomedie, leerstuk en volkstoneel zich door elkaar heen.


Maar alles is inzichtelijk, muzikaal - compositie: Joost Belinfante - en aangrijpend geënsceneerd. En grappig bovendien.


Tussen alle toverij en wetenschap wordt er ook dronken gezwalkt en liederlijk gescholden ('schetterend stinkjong', 'maankalf' en 'achterlijk gefileerde vis').


Vondst is de vierkante witte box waaruit de storm wordt vrijgelaten en die openklapt tot eiland met vier windrichtingen. Boven de met formules betekende muren tornen geesten (poppen) uit en kijkt veroorzaker Prospero af en toe vorsend naar zijn verwikkelingen.


De Vlaamse acteur en geboren verteller Peter de Graef is een ideale Prospero. Met zijn hoge hese stem praat hij alsof alles hem overkomt om tegelijkertijd ook de intrigant uit te hangen. Eén blik van zijn spiedende ogen en zijn vroegere verraders sidderen voor hem.


Ook de rollen van de schipbreukelingen zijn fantastisch bezet, met Tjebbo Gerritsma in een hilarische dubbelrol van wanhopige koning en dikke zuipschuit en Rogier in 't Hout als zijn sluwe broer die dubbelt in een afzichtelijke creatie (met bitje) van het mismaakte duivelsjong Kalibaan.


Naast hen spelen Chiem Vreeken een aandoenlijk verliefde prins, Ferdi Janssen een grappige raadsman, Lykele Muus een bonte geestverschijning en Mira van der Lubbe een ontluikende Miranda. Allemaal gaan ze zich ook heerlijk te buiten aan typisch Shakespeariaanse toneel-in-toneel-pantomime.


Om aan het slot alle egards te geven aan Prospero's wijze woorden: 'het kost nu eenmaal struif om te heersen over het hertogdom dat leven heet'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden