Niemand begrijpt waarom Nederland ontbreekt

Bondscoach Nieuwenhuis wilachteraf niet klagen...

AMSTERDAM Zuur, noemde bondscoach Peter Nieuwenhuis de ontwikkelingen van zijn handboogploeg in het Franse Boé. Zijn recurveteam werd vrijdag zesde in de wereldbeker, een bevestiging van de gebruikelijke positie in de wereldtop. Toch zal straks bij de Spelen geen enkele Nederlander op het schuttersveld verschijnen.

Nederland is van de wereldhandboogbond FITA in het bezit van drie vaste startplaatsen voor Peking, maar die worden op last van het streng selecterende NOC*NSF alle drie onbenut gelaten: twee bij de vrouwen, één bij de mannen. ‘Duitsland neemt onze plaats bij de mannen in, Canada en Venezuela bij de vrouwen’, zegt Nieuwenhuis.

Iedereen klampt de coach aan in Frankrijk. ‘Ze geloven het niet. Er is onbegrip’, aldus Nieuwenhuis.

Hij zegt achteraf niet te willen klagen. Het is ‘fair’ gegaan. Discussiëren over de normen en limieten van het nationaal olympisch comité hoor je ‘vooraf’ te doen. Later, als de poging is mislukt, moet je niet gaan zeuren, aldus de coach die in 2003 de wielerwereld verruilde voor die van de handboogsport.

Doordat Wietse van Alten en Pieter Custers, net als Femke Boonen en Coby Hurkmans, in Frankrijk niet het vereiste vormbehoud toonden – een plaats bij de beste acht – te tonen, zullen ze door NOC*NSF geen invitatie krijgen voor de olympische ploegvoorstelling donderdag in Almere.

Nederland zal daarom voor het eerst sinds 1976 geen handboogschutters in de olympische equipe tellen. De kleine sport kende door de jaren goede vertegenwoordigers in Carry van Gool (zesde in Moskou 1980), Tiny Reniers (vijfde in Seoul 1988), Erwin Verstegen (vijfde, Barcelona 1992), Wietse van Alten (brons, Sydney 2000) en het trio Van Alten, Custers en Van der Hoff (vijfde, Athene 2004). Er waren wereldtitels (Van Gool, 1978) en Europese titels (het Van Alten-trio in 2004).

De absentie in Peking zal zich doen voelen in de sport die de voorbije jaren aan de hand van Nieuwenhuis steeds meer op topsport begon te lijken. De schutters gingen in een permanent trainingskamp op Papendal. Er was evenwel geen extra ondersteuning door de olympische koepel.

Het debacle van Boé tekende zich eigenlijk vorig jaar al af. Toen miste het ervaren recurve-team (Van Alten, Custers en Van der Hoff) de kortste weg naar de Spelen door bij de WK in Leipzig in de landenwedstrijd buiten de topacht te eindigen. Dat had drie startplaatsen in China bewerkstelligd, al was ook in dat geval – nationale eis – het tonen van vormbehoud nodig geweest.

Van der Hoff blokkeerde destijds in Duitsland en kwam 40 punten onder zijn beste score uit. Nieuwenhuis: ‘Sindsdien lopen we achter de feiten aan. We waren steeds bezig de schade te herstellen.’

Het was het toernooi waarin Van Alten, de kopman, kampte met een zware knieblessure. Hij loopt nog steeds rond met een brace om de knie en dient zich, nu het olympisch avontuur is mislukt, te beraden over zijn toekomst. Een operatie aan de ingescheurde kruisband lijkt onontkoombaar.

Van de 29-jarige Van Alten wordt gezegd dat hij de nieuwe bondscoach wordt. Nieuwenhuis verklaarde vrijdag in Frankrijk dat hij nog een doorlopend contract heeft en niet van plan is af te zwaaien. ‘Maar dat Wietse bezig is met een opleiding voor het hoogste bondstrainersdiploma, doe je natuurlijk niet zonder een bepaalde ambitie. Wietse bondscoach is geen broodje aap verhaal.’

Nieuwenhuis, voorheen baanwielercoach en directeur van de wielrenunie, is zelf driftig bezig met de opleiding van nieuwe talenten. Die wil hij in een ‘CTO-situatie’ grootbrengen. CTO staat voor Centrum voor Topsport en Onderwijs. De jonkies kunnen er volgens de bondscoach over vier jaar in Londen reeds ‘staan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden