Niemand begrijpt het, maar Club Brugge verliest opnieuw

BruGGE - Het gezicht van Adrie Koster sprak zondagmiddag boekdelen in Brugge. En het was geen boek om vrolijk van te worden.


Uit Kosters ogen leek deze middag het leven al verdwenen, de groeven waren diepe kloven geworden en uit het streepje dat over was van zijn mond, klonk louter dofheid. Adrie Koster, de trainer van Club Brugge, vertelde zwaarmoedige verhalen.


Een half uur nadat zijn ploeg de belangrijke confrontatie tegen Anderlecht met 2-0 had verloren, stond de trainer tegenover de pers als tegenover een vuurpeloton. Essentieel in zijn antwoorden was een veelzeggende correctie. Eerst zei Koster dat Club Brugge het vandaag had kunnen brengen. Nee, Club Brugge had het vandaag moeten brengen. Dat was dus niet gebeurd.


De beroemde blauw-zwarten, die in hun catacomben uitbundig pronken met bekers en vaantjes, maken dit seizoen moeilijke tijden door. Club is slechts een middenmoter en Brugge is vol onbegrip. Het elftal draait niet, terwijl iedereen de potentie onderkent. De trainer krijgt de boel niet op de rails, terwijl zijn kwaliteiten buiten kijf staan.


Deze zondag in het Jan Breydelstadion begon nog wel zo hoopvol. Om half vijf 's morgens waren meer dan honderd vrijwilligers met sneeuwschuivers en bezems het veld overgegaan. Om half zes later was de zaak aan kant. Om één uur, bij aanvang van de wedstrijd, riep de speaker trots dat Kerstmis in Brugge was veranderd in Pasen, zo mooi lag het veld er bij.


Zeven minuten na aanvang lag de wedstrijd overigens alweer stil en dreigde scheidsrechter De Bleeckere er zelfs voorgoed een eind aan te maken. Bij twee corners van Anderlecht werd de groene grasmat bedolven onder sneeuwballen. Vooral Mbark Boussoufa, de in Amsterdam geboren aanvoerder van Anderlecht, moest het ontgelden.


Boussoufa geldt in de Belgische competitie als een duikelaar. Bij elk volgend balcontact, nadat de wedstrijd toch was hervat, daalde er een striemend fluitconcert van de tribunes. Topwedstrijden in België worden vaak in een haatdragende sfeer gespeeld en zondag deden de spelers er weinig aan om de gemoederen tot bedaren te brengen.


Het werd een opgefokte wedstrijd in een tempo dat de meeste spelers niet konden bijbenen. Anderlecht trad met een paar invallers aan, waardoor de achterhoede flink door elkaar gehusseld moest worden. Het was tekenend dat Club Brugge, met de oud-AZ'er Ryan Donk als rechtsachter, er niet van kon profiteren. Trouwens, ook Anderlecht kwam niet werkelijk in de buurt van Brugge-doelman Stijnen.


Na rust pakte het taaie Anderlecht, straks de tegenstander van Ajax in de Europa League, beter aan. Het vertrouwen in de defensie was zo groot dat de middenvelders zich meer naar voren waagden en de Brugse aanvallen eerder ontregelden. Het effect moet voor Koster verbijsterend zijn geweest.


Zijn ploeg verkrampte, geen fatsoenlijke combinatie meer te zien. In feite mocht Club Brugge nog van geluk spreken dat het bij 2-0 bleef. Na een uurtje voetballen schoot de reusachtige Lukaku raak en vlak voor tijd werd de naar rechts uitgeweken Boussoufa vrij voor het doel gespeeld met het tweede doelpunt tot gevolg.


Na afloop bedankten de spelers van de thuisploeg hun fans voor de steun in barre tijden. Nu daalde het striemende fluitconcert op hen neer. Daarna begon het ook harder te sneeuwen, alsof deze schande snel moest worden weggewist.


Volgens oud-voetballer Marc Degryse wiens carrière in Brugge begon, is er met dit elftal weinig eer te behalen. Vooral de aanval schiet te kort. 'Kouemaha is geen schim van de spits die hij vorig jaar was en Akpala redt het ook niet.' Maar Club mist misschien nog meer een leidende figuur als hij zelf was, een rol die later Gert Verheyen op zich nam.


In een paar vlotte combinaties liet het talent van dit elftal zich soms wel eens zien. Degryse: 'Maar je ziet dat nooit eens een hele wedstrijd. Er zit te veel nonchalance in de ploeg.'


Over Adrie Koster wenste hij zich niet uit te laten. 'Dat is aan de club.' Tot nu toe houdt de leiding van Club Brugge hem de hand boven het hoofd. Ook de supporters oordelen opvallend mild over Koster. Politicus Jean-Luc Dehaene, de bekendste onder hen, zegt: 'Deze trainer valt niets te verwijten.' Deze trainer zelf zei na zijn achtste nederlaag dat hij zijn best doet en anderen moeten beoordelen of zijn best goed genoeg is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden