REPORTAGE

Niek Jan van Kesteren zwaait af in stijl

Een afscheid in stijl. Terwijl de eerste gasten de grote, hete hal van het gebouw van VNO-NCW in Den Haag binnenkomen om Niek Jan van Kesteren (63) uit te zwaaien, die een kleine dertig jaar in dienst van de werkgeversorganisatie was, maken een paar verdiepingen hoger Greenpeace en de grote Nederlandse vistrawlerbedrijven zich op om een historisch akkoord te tekenen. De vissers gaan door de bocht: niet vissen bij de Noord- en Zuidpool. Als de eerste spreker aantreedt, is de inkt nog niet droog.

Niek Jan van Kesteren.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Architect van de overeenkomst: Van Kesteren, ongekroonde keizer van de polder. Hij was het die tweeënhalf jaar geleden vissers en natuurbeschermers bij elkaar aan tafel bracht. Jammer dat het laatste huzarenstukje niet gememoreerd wordt in de feesttoespraken. In plaats daarvan een als altijd onthechte voorzitter Hans de Boer, die de Katwijkse zuinigheid van Van Kesteren prijst, maar ook kanttekeningen plaatst bij diens imago van gewone man, wars van ijdelheid. 'Natuurlijk jongen, we houden van je, dus dat laten we zo', zegt hij met hoorbare knipoog. Waarna hij Seneca van stal haalt om het niveau van de gesprekken bij VNO te onderstrepen.

Ironie ook bij minister-president Rutte, die vertelt tijdens Rutte II twee grote gebeurtenissen te hebben mogen meemaken: de troonswisseling en het vertrek van Van Kesteren. U mag applaudisseren, zegt Rutte als de pauze die hij laat vallen met aarzelend gegniffel wordt opgevuld. 'Ik vind hem zelf ook niet slecht.'

Rutte blijkt het afscheidsinterview met Van Kesteren in de Volkskrant goed te hebben gelezen. De zen-meester, de reiger langs de kant van de sloot, het handelen dat inferieur is aan afwachten, de afkeer van vergaderingen en recepties - alles komt langs. 'Aan Van Kesteren is een groot Katwijks filosoof verloren gegaan', concludeert Rutte.

Topsectorenbeleid, handelsmissies, sociaal akkoord pensioenakkoord, green deal - het is de vraag of ze er zonder Van Kesteren waren gekomen. Hij krijgt er een lintje voor: Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Wat Van Kesteren betreft hoeft niemand zich zorgen te maken dat met hem de poldermagie verdwijnt. 'Zolang er Nederlanders zijn, zal het polderen blijven bestaan', zegt hij in zijn dankwoord. Hoe dat in zijn werk gaat, daarover gaat hij wellicht een boek schrijven. Verschillende uitgevers toonden al belangstelling.

Van Kesteren krijgt van premier Rutte een lintje voor zijn verdiensten bij VNO-NCW.Beeld Nina van Slagmolen

Geboren onderhandelaar

Rutte en Van Kesteren - ze zullen veel in elkaar herkennen. Mannen van het comfort bieden, van de warme aandacht, van de grote empathie. Geboren onderhandelaars die door de linies gaan zonder vijanden te maken. Of ze onderweg vrienden opdoen, niemand zal het met zekerheid kunnen zeggen. Mannen ook die hechten aan tradities: ze regelen hun zaakjes met een museale Nokia. Rutte haalt de zijne uit de binnenzak om de verwantschap te onderstrepen. 'Je kunt er een spijker mee in de muur slaan.'

Spijkers in muren slaan is niet wat Van Kesteren de komende tijd wil gaan doen. Hij is senator voor het CDA ('als u wat te lobbyen heeft, u weet me te vinden'), treedt toe tot de Raad van Advies van lobbyfirma Meines & Holla, en blijft zich bemoeien met voetbalclub FC Rijnvogels, onder zijn bewind geklommen van de lagere regionen van de amateurs naar semi-professionele voetbalclub.

VLNR Niek Jan van Kesteren, Gert-Jan Segers (CU), Hans de Boer (VNO-NCW) en Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst tijdens de traditionele barbecue ter afsluiting van het parlementaire jaar afgelopen juli.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden