Nieuws Venezuela

Nicolás Maduro is niet van plan op te stappen: ‘Ik ben niet bang’

De in het nauw gedreven Venezolaanse president Nicolás Maduro is niet van plan op te stappen. ‘Ik ben niet bang’, zegt hij in een interview met het persbureau AP.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Beeld AFP

Volgens Maduro heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza in New York in het geheim twee gesprekken gevoerd met de speciale VS-gezant voor Venezuela. Officieel steunt de Amerikaanse regering van Donald Trump de pogingen van de Venezolaanse oppositie om Maduro af te zetten. Ook erkennen de Amerikanen oppositieleider Juan Guaidó als rechtmatige president van het land.

Over de inhoud van de gesprekken tussen Maduro’s minister en de Amerikaanse gezant Elliott Abrams deed Maduro geen mededelingen. Wel zei hij dat beide gesprekken ‘meerdere uren’ duurden. 

Vertrekplannen

Volgens een anonieme regeringsmedewerker in Washington staat de VS open voor gesprekken met ‘voormalige Venezolaanse regeringsleden, inclusief Maduro, om hun plannen om te vertrekken te bespreken’. Maar Maduro zegt niet van plan te zijn zelf af te treden. ‘Ik ben niet bang’, aldus Maduro, en voegde daaraan toe dat ook een droneaanval vorig jaar tijdens een militaire ceremonie hem niet uit zijn evenwicht kon brengen. ‘Ik ben slechts bezorgd over de toekomst van het vaderland en van onze mensen, onze jongens en meisjes... dat geeft me energie.’

Het eerste gesprek tussen Arreaza en Abrams zou eind januari hebben plaatsgevonden in wat regeringsbronnen ‘een vijandige sfeer’ noemen. De VS-gezant zou daarin gedreigd hebben met militair optreden van de Amerikanen. 

Hoewel Abrams kort daarvoor had gezegd dat ‘de tijd voor dialoog met Maduro allang voorbij is, verliep het tweede gesprek, afgelopen maandag, minder gespannen. Abrams maakte wel duidelijk dat zware Amerikaanse sancties Maduro uiteindelijk tot aftreden zouden dwingen, ook als het Venezolaanse leger hem zou blijven steunen. De ontmoetingen zouden zijn gearrangeerd op verzoek van de VS.

Volgens Maduro heeft de minister Elliott ook uitgenodigd voor een bezoek aan Venezuela. ‘Privé, publiek of geheim. Als hij me wil ontmoeten, mag hij zeggen wanneer, waar en hoe en ik zal er zijn’, aldus Maduro.  

Ontmoeting met Trump

Ook zegt Maduro te hopen op een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump, ondanks diens forse kritiek op de socialistische regering van Maduro en de erkenning van Guaidó als president. Hij vindt wel dat Trump zich niet meer met Venezuela moet bemoeien, wil het land zich weer herstellen. ‘De geïnfecteerde hand van Trump schaadt Venezuela’, aldus Maduro.

Crisis in Venezuela: hoe de onrust ontstond en waarom gevreesd wordt voor oorlog 

De crisis in Venezuela wordt steeds nijpender, met dagelijks rellen en demonstraties waar ook doden bij vallen. Twee kampen met ieder een eigen president, de regering van Nicolás Maduro en de oppositie onder leiding van Juan Guaidó, staan lijnrecht tegenover elkaar. Terwijl de bevolking gebukt gaat onder honger en schaarste, is een uitweg nog niet in zicht.

Lees ook dit interview van onze correspondent Marjolein van de Water met Juan Guaidó. Hij is blij dat Nederland en tien andere Europese landen hem erkennen als president van Venezuela. Guaidó hoopt dat dictator Maduro op vreedzame wijze zal vertrekken, ‘maar hij lijkt heel ver verwijderd van de realiteit. En dat baart me grote zorgen.’

Van de Water bezocht een ziekenhuis in het land, dat ooit voorop liep met goede gezondheidszorg. Nu sterven er weer kinderen aan difterie. Aan vrijwel alles is gebrek, zeggen artsen. ‘Bijna al mijn patiënten zijn ondervoed.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden