Nicolaï voert campagne in 'grondwet-tram'

‘De wormen onder het gras die zie je niet,’ rapte Moussa Lghoul in de Haagse ‘grondwet-tram’. Het was de enige kritiek van de Haagse rapper die maandag was uitgenodigd om samen met staatssecretaris Nicolaï en studenten te discussiëren over de Europese grondwet...

ANP

Lghoul maakte echter ook duidelijk dat wat hem betreft de grondwet er komt: ‘De Europese grondwet, de Europese grondwet anders worden we allemaal gek,’ improviseerde hij er op los.

En ook Nicolaï wist verrassende argumenten aan te dragen voor een ‘ja-stem’ op het referendum over de grondwet van 1 juni. ‘Koninginnedag zal in een samenwerkend Europa alleen maar belangrijker worden,’ kregen de studenten te horen.

Het initiatief, georganiseerd door het Nederlandse bureau van het Europees parlement, pakte echter meer uit als een mediaspektakel dan een serieuze discussie over de voors en tegens van de grondwet. De meeste studenten waren al gewonnen voor een ‘ja’ voordat zij de tram instapten. En voor een kiekje samen met de staatssecretaris waren zij best bereid na afloop van de rit nog eens hard ‘ja’ voor de grondwet te roepen.

Voor de radio en televisie, inclusief buitenlandse correspondenten, was het een dankbaar evenement. De tramcampagne begon op het moment dat peilingen in Frankrijk, dat eind mei naar de stembus gaat, de ommezwaai naar een ‘ja’ konden melden. In Nederland lijken juist de ‘nee-stemmers’ de overhand te krijgen.

Voor Nicolaï is het daarom alle hens aan dek. Hij laat binnenkort twee peilingen per week onder de bevolking houden om zo snel mogelijk te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen.

De enige ‘verstekeling’ aan boord van de tram, Willem Bos van het Comité Grondwet Nee, juichte de ontwikkeling in Nederland alleen maar van harte toe. ‘Stop die tram, want de grondwet is niet democratisch genoeg,’ was zijn boodschap over de intercom van de tram. De organisatoren waren zo sportief om hem enkele minuten zendtijd te gunnen om ook een tegenstem te laten horen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden