Nico Dijkshoorn: Radio in december is net een kliko vol oude troep, met één stralend lichtpuntje - Lara Rense

Radio in december is net een kliko vol oude troep, maar er is één stralend lichtpuntje.

null Beeld
Beeld

Schijtsolo

Gewone mensen die op de radio een heel gewoon verhaal vertellen en dat er daarna een heel gewone plaat wordt gedraaid, waar ze zich ooit gewoon gelukkig bij hebben gevoeld in een tijd dat het gewoon even allemaal niet zo lekker ging, daar ben ik niet dol op. Ik ben een groot voorstander van doodstil op bed liggen en wachten tot het over gaat. Het zou niet in mij opkomen om een dj te bellen.

Schijtsolo

'Ja, hallo dj Men Tall, met Nico. Ik wilde graag Swimming with Whales in a Sea of Killing Disaster aanvragen, van Vegetables for Tibet. (...) Waarom? Dat is een plaat die mij er doorheen heeft gesleept toen mijn moeder me vertelde dat ze me genderneutraal wilde opvoeden. Ik moest een jaar lang in een rokje met voetbalschoenen naar school en ik kan iedereen dus vertellen dat pesten wél bestaat. Je denkt: dat gebeurt mij niet, maar het gebeurt dus wel. En toen heeft Theo van Koby mij aangeraden om die ene verzamel-cd te kopen van Dying is a Choice en via die cd ben ik bij Vegetables for Tibet terecht gekomen. Die hebben mijn leven gered, voorlopig dan.'

En dan draaien ze die plaat. De hele maand december kun je luisteren naar steeds dezelfde verhalen bij steeds dezelfde platen. 'En toen zaten we in Hotel Schilders en we hoorden Hotel California op de radio en toen dachten we: dit is een teken. Een dag later zijn we getrouwd. Twee weken later waren we weer gescheiden.'

Een paar minuten later hoor je die ongelofelijke schijtsolo van Joe Walsh voorbijkomen.

Kliko

'Ja, met Sammie hier, Ik wil graag Bicycle Race van Queen horen omdat ik ook een fiets heb.' 'Hoi, met Debbie, ik wil graag Stairway to Heaven horen omdat ik sinds kort gelijkvloers woon.'

'Dag, met Oma Riek, heel graag I Wanna Be Your Dog van The Stooges omdat ik die van Rinus nooit mocht draaien. Ja, hij is dood. Net een uurtje.'

Radio in december is een kliko vol met kant-en-klare daghappen. Je trapt hem om en en kijkt hoe de bekende oude troep eruitrolt. Maar nu heb ik de oplossing. Laat Lara Rense van het programma Nieuws en Co de hele maand presenteren.

Boswandelingen en vogels spotten

Een verademing. Ik luister zo graag naar Lara als ik in de auto zit. Ze doet alles precies goed. Lara kan een aardappelboer met een spraakgebrek nog het idee geven dat hij belangwekkende informatie deelt. Als ik Lara hoor vragen wat voor weer het wordt, dan krijg ik zin in boswandelingen en vogels spotten, terwijl ik normaal gesproken toch meer iemand ben die met de gordijnen dicht een dode meeuw door zijn woonkamer schopt.

Ik vind het gemak waarmee Lara Rense van loodzware onderwerpen naar file-informatie switcht ongeëvenaard. En dat komt allemaal door haar stem, die klinkt zoals Lara ook werkelijk is: betrokken. Eergisteren hoorde ik haar een deskundige interviewen over kindermisbruik op Aruba. De vrouw vertelde een ontluisterend verhaal over corruptie, verkrachting en moordpartijen. Daarna kwam Lara weer aan het woord. Ze wist even niet wat ze moest zeggen.

Het was bijzonder dat een presentator, op kilometers afstand van mijn auto, precies dezelfde brok in de keel voelde als ik en dat ook durfde te laten horen. Ik wil samen met Lara Rense het jaar uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden