Nico Dijkshoorn hoopt dat de Elfstedentocht nét niet doorgaat

Er zijn redenen genoeg waarom de Elfstedentocht nét niet moet doorgaan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Een Elfstedentocht die nét niet doorgaat, dat is misschien nog wel mooier dan mensen die bijna sterven door het eten van taugé. Eerst vijf dagen vorst, mensen sturen foto's naar de weerman van het NOS Journaal en dan wijst de weerman naar de foto en zegt: 'Muit Roovers stuurde ons deze prachtige foto van een bevroren sloot' en dan vraagt het kassameisje in de buurtsuper de volgende dag aan Muit Roovers: 'Werd u nou genoemd in het lange NOS Journaal?' Vijf jaar later heeft dat meisje drie kinderen van hem. Etcetera.

Ik leg nu een beetje omslachtig uit wat mij tegenstaat aan bevroren water, maar uiteindelijk komt het hier op neer: ik hoop ieder jaar dat de Elfstedentocht niet doorgaat, omdat Erben Wennemars zich er zo op verheugt. Het is ook beter voor iedereen. Erben rijdt toch na 200 meter schaatsen keihard met zijn voorhoofd tegen een bruggetje en dan moeten wij weer kijken hoe zijn wond geneest.

Ik wil hier wel bekennen dat ik Erben een week geleden heb opgebeld. Hij was in Zuid-Korea van zijn fiets gestuiterd. Of ik te zijner tijd het korstje van zijn hoofd mocht pulken? Nee, was het antwoord. Dat doe ik zelf. Toen dacht ik: goed, jongen, gaan we het hard spelen? Dan voor jou ook geen elfstedentocht!

Ik wil zo eerlijk mogelijk zijn. Ik was onlangs op het Friese platteland om iets te zeggen over Moderne Kunst en Friezen. Ik had daar kunnen zeggen: wat fijn dat nu ook in ontelbare Friese schuurtjes met staaldraad en mest wordt geknutseld en er een nieuwe Friese beweging ontstaat, die de materie vooropstelt en niet het doek. Maar dat heb ik niet gezegd. Ik zei: Ga langs een sloot staan en kijk of het vriest. Blijf weg bij Mondriaan. Voordat jullie het weten drink je Beerenburg uit een fles met gekleurde vlakken. Als het toch zo nodig moet, schilder dan een dood schaap en noem het 'Mechelen aan het spoor, 1953'.

Maar nog even over die Elfstedentocht. Los van Erben Wennemars en de Friezen hoop ik ook dat hij niet doorgaat, omdat daarmee waarschijnlijk de definitieve nekslag wordt uitgedeeld aan de Oranje Hossende Sportparasieten. Mensen die zich vastzuigen aan welke sportactiviteit dan ook en dan met klompen op het hoofd ergens op een mediagenieke plek gaan staan wachten tot ze in beeld komen.

Daarom moet de Elfstedentocht bijna doorgaan en dan net niet. In combinatie met het Nederlands elftal, dat niet meedoet aan het WK, moet dat de genadeklap zijn. De oranje horde zal wanhopig naar andere feestplekken zoeken. De aandacht zal worden verlegd naar shorttrack. Ik voorspel dat het eerstvolgende internationale toernooi zal worden gedomineerd door duizenden schreeuwende oranjegekkies.

Mijn hoop is gevestigd op Suzanne Schulting en Esmee Visser. Ik keek maandag naar hun huldiging in het Olympisch Stadion, ik zag Suzanne met hossende supporters verschijnen bij DWDD en ik zag Esmee bij Jinek naast Gordon en Albert Verlinde zitten. Ik las hun gezichten. Doodongelukkig. Weg was de kortstondige extase vlak na het winnen van goud.

Ik zag het gebeuren. Ze waren nog maar een paar uur terug in Nederland en begrepen dat hun leven voorgoed was veranderd. Ze waren niet meer van het dorp, maar voor altijd eigendom van de feestvierende menigte. Nooit meer gewoon lekker schaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden