Nico Dijkshoorn: door Donald Trump doet handenschudden er weer toe

Als ik mensen de hand schud, betekent het vaak dat ik ze liever dood achter in een pakhuis zou zien.

Beeld de Volkskrant

Door Donald Trump ben ik gaan nadenken over mijn eigen handdruk. Als ik die zou moeten omschrijven: behoedzaam sluit ik mijn hand om een vis die nog kan leven. Zo zit dat met handen schudden. Je kunt geen kant meer op. De ander houdt je hand vast en begint over een cursus creatief schilderen in de Vogezen, en dat hij daar juist opeens heel abstract ging werken. Zijn vrouw leerde daar Braziliaanse yoga, dat is hetzelfde als gewone yoga, maar dan Braziliaans, met een bepaald kruid tussen je wenkbrauwen. Ondertussen houden ze je hand vast en dan knik je en schud je nog eens wat.

Als ik mensen de hand schud, betekent het vaak dat ik ze liever dood achter in een pakhuis zou zien, of opgevouwen achter in een auto met een briefje van jiujitsu Bob in hun mond. De mensen van wie je houdt, die geef je geen hand. Die omarm je, of je gaat naast ze lopen en dan zeg je: 'Wacht eens, sta eens stil', en daarna haal je een klein vliegje uit hun haar. Dat zijn intieme momenten. Je hangt met je hoofd vlak voor de ander en je pulkt aan zijn of haar hoofd. Vaak trouw je daarna en heb je vier jaar later twee kinderen en een onverkoopbaar huis.

Handen schudden betekent: afstand. Tot hier en niet verder. Hallo, niet leuk om je te zien. Ik schud je de hand en kijk ondertussen naar de uitgebeten pisvlek in je broek. Ik schud de hand die je zojuist om je lul had en waar je over enkele minuten pinda's mee uit een schaaltje gaat staan graaien. Daarna geef je weer iemand anders een hand, met die zoute urinevingers van je.

Door Donald Trump is dat allemaal veranderd. We wisten het eigenlijk wel, dat handen schudden niet helemaal klopte, dat we steeds een heel slecht stukje amateurtoneel uit vrijetijdscentrum Bovenkarspel stonden op te voeren, maar nu Trump bijna dagelijks een andere wereldleider naar zich toe sleurt is alles anders.

Handen schudden ligt onder een vergrootglas. Door Donald Trump kom je niet meer weg met een hand die als natgeregend crêpepapier uit de ander zijn hand druppelt. Je bent, in dit tijdsgewricht, je handdruk. Daarom heb ik deze week enkele varianten geprobeerd.

De onverwachte handdruk beviel me wel. Een Vietnamese loempia bestellen bij zo'n klein karretje, de loempia aannemen, dan de hand schudden en het Vietnamese dwergvrouwtje in een keer, over de toonbank, uit de kar sleuren. Daarna eventueel omarmen en zeggen: 'Je bent nu hier. Je bent veilig. Kom maar, Vietnamees.'

Buschauffeurs een hand geven werkt ook goed. Met een bus vol wachtende mensen de chauffeur in kwestie uitvoerig bedanken voor de rit door het centrum. 'Magistraal, hoe u bij die ene kruising de bocht aansneed. Nee, echt, proficiat. U bent een chauffeur naar mijn hart. Een toppertje ben je, weet je dat! Helemaal toppiewoppie. Kanjer!' Ik noem dat: Methode Erica Terpstra.

Vanavond, als Tanja thuiskomt, ga ik haar een hand geven. Kijken wat er dan gebeurt. Ik verwacht daar veel van. Horen hoe ze het huis binnen stommelt, klaar gaan staan boven aan de trap, haar indringend aankijken en dan de hand schudden. Een beetje zoals je mensen zwijgend een hand geeft als ze iets hebben gewonnen of verloren. U hoort nog hoe dat ging.

Lees verder

Trump staat bekend om zijn intimiderende manier van handen schudden. Hij bracht de Japanse premier Abe in verlegenheid door zijn hand 19 seconden lang te schudden. Bij een andere gelegenheid negeerde hij de uitgestoken hand van de Duitse bondskanselier Merkel. Maar de Franse president Macron had zich voorbereid en liet zich niet kennen.

De extreem lange handdruk tussen Trump en Macron was 'niet onschuldig', maar 'een moment van de waarheid', zei Macron. De Franse president 'wilde laten zien dat hij niet bereid was tot kleine concessies, niet eens symbolische, maar het ook niet groter zou maken dan noodzakelijk'.

Een speels, licht denigrerend tikje op de hand of een intimiderende trekbeweging. Trump houdt er merkwaardige handshakes op na. Er was nog een president die wel raad wist met de tactieken van The Donald:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden