Nichtje Marine Le Pen, die rechtsere koers wilde voor Front National, verlaat de politiek

Marion Maréchal-Le Pen verlaat de politiek, zo heeft ze dinsdagavond verklaard. Maréchal is afgevaardigde voor het Front National in de Assemblée Nationale en nichtje van partijleider Marine Le Pen.

Marion-Maréchal Le PenBeeld photo_news

Maréchal-Le Pen (27) verklaarde om persoonlijke redenen uit de politiek te stappen. Zo zou ze meer tijd aan haar 3-jarige dochtertje willen besteden. Op de achtergrond spelen politieke meningsverschillen met Marine Le Pen een rol. Onder invloed van vice-president Florian Philippot is Marine een steeds linksere koers gaan varen, met een sterke nadruk op sociaal-economische vraagstukken. In de campagne voor de presidentsverkiezingen was het verlaten van de euro aanvankelijk een van de belangrijkste voorstellen.

Marion Maréchal-Le Pen is voorstander van een veel rechtsere koers. Zij vindt dat het FN zich moet concentreren op haar kernthema's: immigratie, islam en de Franse identiteit. Anders dan Marine Le Pen is Marion Maréchal een belijdend katholiek die tegen het homohuwelijk is en vindt dat het FN meer aandacht moet besteden aan gezinszaken. De koers van Marine Le Pen is vooral populair bij het FN in het Noorden van Frankrijk, die van Maréchal in het Zuiden.

Bij de presidentsverkiezingen haalde het FN meer dan stemmen dan ooit. Niettemin bleef Marine Le Pen steken op 33 procent, waar gehoopt was op 40 procent of meer. Daardoor zal het debat over de koers en het leiderschap van de partij weer ontbranden. Vooral in het Zuiden vinden veel Frontisten dat Marine Le Pen een slechte campagne heeft gevoerd.

Geen gevecht met tante

Robert Ménard, burgemeester van Béziers, zei dat Le Pen niet kon winnen, omdat zij de Fransen angst aanjoeg met haar streven de euro te verlaten. Veel zuidelijke Frontisten hadden hun hoop gevestigd op Maréchal-Le Pen als mogelijke nieuwe partijleider.

Maar Maréchal, die in de verkiezingscampagne een zeer bescheiden rol speelde, voelt niets voor een gevecht met haar tante. De relatie tussen Marine en Marion was de laatste tijd niet opperbest. Marine noemde Marion 'een beetje stijf'. Als Le Pen tot president zou worden gekozen, zou Marion geen minister worden, omdat Marine geen banen aan familieleden wilde geven.

Marine Le Pen zegt volgens Le Parisien de keuze van haar nichtje te respecteren. 'Ik weet wat de politiek van je vraagt', zegt ze . 'Ik ken de opofferingen die nodig zijn.'

Maréchal zoekt nu een functie in het bedrijfsleven. Later wil ze terugkeren in de politiek. 'Mijn idee van een goede politieke leider brengt me er toe andere ervaringen te zoeken', zei Maréchal-Le Pen. De Franse politiek is veranderd, verklaarde ze. De Fransen willen geen leiders meer die hun leven lang deel uitmaken van een politieke kaste. Met andere woorden: Marion Maréchal-Le Pen vertrekt uit de politiek, maar is van plan om terug te keren, als haar tante geen partijleider meer is en het FN een andere koers wil varen.

Meer lezen?

De Jeanne d'Arc van het Front National
Marion Maréchal-Le Pen wordt als nog conservatiever en agressiever gezien dan haar tante Marine Le Pen. Lees hier haar profiel terug.

Stokje overnemen van Jean-Marie
Kleindochter Marion heeft de plaats ingenomen van Jean-Marie Le Pen op de lijst van het door hem opgerichte Front National (FN) in Zuidoost-Frankrijk.

Wat voor president wordt Emmanuel Macron?
Wat zal president Macron gaan doen? Kan hij zijn belofte van liberale hervormingen waar maken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden