Nibud waarschuwt nieuwe student: ga niet smijten met geleend geld

Geen basisbeurs meer, wat nu? Lenen, werken of allebei? Praktische tips voor het studentenleven.

Het eindexamen Nederlands wordt uitgedeeld op het Leidsche Rijn College in Utrecht. Na de zomer beginnen de meeste leerlingen met studeren. Beeld anp

Na ruim twee weken zwoegen leggen vandaag de laatste eindexamenkandidaten hun pennen neer. Alleen degenen die Fries, Arabisch, Spaans of Russisch volgen, moeten donderdag nog aan de bak. In afwachting van de uitslag hebben de kandidaten nu tijd voor vakantie en feest. Na de zomer lonkt het studentenleven.

Financieel gezien is dat nog spannender geworden. Onder het motto 'studeren is een kwestie van investeren in je toekomst' heeft het kabinet de basisbeurs afgeschaft voor nieuwe studenten in het hoger onderwijs. Speciaal voor iedereen die het voortaan zonder 'stufi' moet doen, publiceert het voorlichtingsinstituut Nibud vandaag een herziene versie van hun Geldwijzer Studenten.

Wat verandert er precies?

De basisbeurs van ongeveer 280 euro is afgeschaft. Ook studenten die nu in hun bachelorfase zitten, krijgen daarmee te maken, zij verliezen de basisbeurs wanneer ze aan een master beginnen. Mbo'ers, die gemiddeld een minder hoog salaris verdienen nadat ze zijn afgestudeerd, houden overigens nog wel recht op een basisbeurs. Ook de aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen, blijft bestaan.

De gratis ov-kaart is gebleven, maar verder moet een groot deel van de studenten in het hoger onderwijs hun studie dus helemaal zelf of met hulp van hun ouders betalen. Daarbij kunnen zij als vanouds een beroep doen op een gunstige lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De tijd om de schuld af te lossen is verlengd van 15 naar 35 jaar.

Hoe moeten studenten met die nieuwe situatie omgaan?

Als je onderwijs ziet als een investering is het logisch om na te gaan wat die investering later opbrengt. Wie verkeerd kiest en na zijn afstuderen toch nog een andere opleiding wil volgen, betaalt daarvoor sinds enkele jaren een fors collegegeld. Dat loopt al snel richting tienduizend euro per jaar. 'Natuurlijk is het verstandig om je te verdiepen in de baankansen en salarisvooruitzichten van verschillende studies', zegt auteur Anna van der Schors van de studentengids. 'Maar ik vind vooral dat je een studie alleen goed kunt doen als die je ook interesseert.'

In de gids geeft Nibud veel praktisch advies. Bijvoorbeeld over het op tijd aanmelden bij DUO en de risico's van betalingsachterstanden. Daarnaast wijst het instituut studenten op de nieuwe verantwoordelijkheid voor hun financiën. 'Het is een de overweldigende tijd', zegt Van der Schors. 'Colleges, nieuwe vrienden, zelfstandig wonen, verenigingen. Geldzaken kunnen dan wat op de achtergrond raken, maar wij raden studenten toch aan om juist die eerste maanden goed bij te houden hoeveel ze uitgeven en hoeveel ze dus ongeveer per maand nodig hebben.'

Raadt het Nibud af om veel te lenen?

Het bureau wijst erop dat je niet met geleend geld moet smijten, aangezien elke geleende euro ooit moet worden terugbetaald. Als je na je afstuderen een huis wilt kopen, zal de bank ook naar de studieschuld vragen en die meenemen bij het berekenen van de maximale hypotheek.

'Maar we zijn niet tegen lenen voor je studie', zegt Van der Schors. Ze waarschuwt studenten die naast hun studie veel werken. 'Wanneer zij hun studie daardoor minder goed doen of zelfs vertraging oplopen, kunnen ze uiteindelijk weleens duurder uit zijn. Na een succesvol afgeronde studie verdien je meestal aanzienlijk meer dan met werken in een kroeg.'

De Geldwijzer voor studenten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden