Nibud: 'Koopkrachtdaling veel minder rigoureus dan gesuggereerd'

Het onafhankelijke budgetinstituut Nibud presenteerde vandaag op verzoek van de oppositie in de Tweede Kamer een doorrekening van het regeerakkoord van VVD en PvdA. Volgens het instituut is de koopkrachtdaling 'veel minder rigoureus dan eerder is gesuggereerd'. Het rapport bevat de gevolgen voor honderd verschillende huishoudens. De cijfers zijn echter nu al achterhaald omdat VVD en PvdA momenteel onderhandelen over aanpassingen van het akkoord.

PvdA-leider Samsom en VVD-leider RutteBeeld anp

De koopkrachteffecten over de periode van 2012 tot 2017 lopen volgens het Nibud uiteen van min 16,1 procent voor een paar dat met vervroegd pensioen is (50.000 euro van een alleenverdiener) en geen kinderen heeft, tot plus 4,9 procent voor tweeverdieners zonder kinderen met inkomens van 25.000 en 20.000 euro. Dit zijn de twee grootste uitschieters.

Het instituut kwalificeert het totaal aan koopkrachteffecten als 'veel minder rigoureus dan gesuggereerd'. Met name de werkenden met lage en middeninkomens worden minder hard geraakt dan in andere scenario's in de afgelopen dagen is gesuggereerd, meent het Nibud. Ook de cijfers van vicepremier Asscher zijn iets extremer dan deze nieuwe berekeningen.

Volgens het Nibud zou de inkomensafhankelijke zorgpremie vooral effecten hebben voor hogere inkomens. Midden- en lagere inkomens zouden daarvan geen negatieve gevolgen ondervinden. Een andere observatie is dat het nieuwe kabinet werken beloont. Pas vanaf een inkomen van 75.000 euro ondervinden huishoudens last van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Mensen in de bijstand gaan er in tegenstelling tot werkenden juist op achteruit. Een alleenstaande bijstandsouder met één kind levert maandelijks honderd euro in.

Nuttig
Volgens het Nibud is de doorrekening nuttig, ook al wordt het akkoord aangepast en zijn de sommen dus nu al achterhaald. Deze excercitie kan dienen als voorbeeld voor toekomstige berekeningen, zegt het instituut. 'Er ligt nu een gedegen basis waarmee nieuwe scenario's ook kunnen worden doorberekend.'

Het Nibud baseerde de doorrekening op dezelfde gegevens als het CPB, in de koopkrachtplaatjes zijn het beleid van het kabinet-Rutte I, het Lenteakkoord en de plannen van Rutte II meegenomen. In tegenstelling tot het CPB, dat de koopkracht presenteerde in puntenwolken, kiest het Nibud voor honderd concrete situaties. In de berekeningen van het Nibud zijn daarom de uitschieters duidelijker zichtbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden