Nibali wint weer, als een kat die speelt met muizen

De gedoodverfde winnaar van de Tour wilde de rit naar Hautacam per se winnen. De klim heeft reputaties gevestigd en gebroken.

HAUTACAM - Of het nog één keer mocht gaan over Froome en Contador? Vincenzo Nibali, kalm als een boeddhist, vond het goed. Geen handtekening is hem dezer dagen te veel, geen vraag gaat hij uit de weg.

Goed dan. Na zijn vierde ritzege in een allang gewonnen Tour de France wilde Nibali nog wel een keertje speculeren over de vraag of dat ook mogelijk was geweest in aanwezigheid van Christopher Froome en Alberto Contador. Onzinnige vraag natuurlijk, maar ook een logische en eentje die nu al zo'n twee weken zijn triomftocht achtervolgt. Wat een clash tussen titanen zou zijn, werd een eindeloze solovoorstelling.

Ja, zegt Vincenzo Nibali, natuurlijk was het een andere wedstrijd geweest als die twee er nog bij waren geweest. Froome had hem met zijn sterke ploeg kunnen isoleren en uitputten in de bergen. Contador had hem kunnen verrassen met zijn onverwachte aanvallen.

Als deze hypothetische kwestie aan de orde komt, herinnert Nibali altijd aan de eerste schermutselingen in deze Tour. Zijn eerste zege in Sheffield kan achteraf als een teken aan de wand worden beschouwd. Maar wat in zijn ogen vooral telt, is de vijfde rit, die over de kasseien naar Arenberg.

'Daar heb ik mijn grote slag geslagen met minuten voorsprong op de concurrentie. Vervolgens was het 20 seconden hier en 40 seconden daar. In elk geval hoefde ik niets te forceren. Dat had ik ook niet hoeven doen met Froome en Contador. Het is voor mij alleen nog maar een kwestie van de boel controleren. Met mijn ploeg en mijn huidige vormpeil zou ik dat tegen iedere tegenstander hebben aangedurfd.'

Vincenzo Nibali won donderdag dus weer eens een etappe, zijn vierde al, en opnieuw bergop. Zijn voorsprong op de rest begint nu met ruim 7 minuten. Zo groot zijn de verschillen de laatste jaren niet geweest, zoveel ritzeges gingen nooit gepaard met een eerste plaats in het klassement. De aanstaande winnaar van de Tour de France 2014 is als een kat die verveeld met muizen speelt. Het kannibalisme van Eddy Merckx is terug.

Op 10 kilometer voor de eindstreep op Hautacam vond de kat het welletjes. Een van de muizen waagde het hem te ontglippen. Chris Horner luidde zijn naam, nota bene de man die hem vorig jaar de overwinning in de Vuelta uit de handen griste. 'Dat kon ik niet laten gebeuren', zei Nibali achteraf met een valse glimlach.

Een kilometer verderop werd Horner voor dood achtergelaten en weer een kilometer later was Nibali al bij Mikel Nieve, de laatst overgeblevene van een vluchtgroep. Het verschil in snelheid stemde de Spanjaard nederig. Nibali: 'Het was misschien een beetje vroeg, maar ik was niet helemaal zeker van de verschillen.'

De rit naar Hautacam was er eentje die Vincenzo Nibali per se wilde winnen, zijnde de meest aansprekende dit jaar in de Pyreneeën. De berg in de buurt van Lourdes heeft veel reputaties gevestigd, maar vervolgens ook gebroken. Leonardo Piepoli, Luc Leblanc en Bjarne Riis moesten achteraf toegeven dat het geen zuivere koffie was.

Voor de zekerheid: Thibaut Pinot was de eerstvolgende boven op de Hautacam en is dus eerste reserve als winnaar voor het geval dat. Daarmee slaagde Pinot bovendien in zijn eindeloze pogingen Alejandro Valverde van de tweede plaats in het klassement te verdringen. In dat verband sloeg het thuisland van de Tour een dubbelslag. Ook Jean-Christophe Péraud ging de Spanjaard voorbij.

Het is een aanhoudende strijd om seconden voor die twee vacante plekken op het erepodium. De Tour van dit jaar, die de geschiedenis zal ingaan als bloedeloos, had veel baat gehad bij een ernstige valpartij van de aanstaande winnaar. Zonder Froome, Contador én Nibali was deze editie de spannendste aflevering aller tijden geworden. Pinot, Péraud en Valverde zijn slechts door 15 seconden gescheiden, en dat met de beslissende tijdrit nog voor de boeg.

Bauke Mollema en Laurens ten Dam consolideerden hun posities. De eerste was opgetogen over zijn prestatie. 'Dit was veruit mijn beste bergrit deze Tour. Eindelijk komt het eruit.' Mollema denkt dat zijn geslaagde vluchtpoging van een dag eerder hem over de drempel heeft geholpen.

Er was onderling nog even overleg of het verstandig was om in gezamenlijkheid de top-10 veilig te stellen. Mollema en Ten Dam zijn geen van beiden sterke tijdrijders. Uiteindelijk kozen ze er voor om in het wiel van Alejandro Valverde in elk geval geen tijd te verspelen. Het wordt nog spannend zaterdag in de etappe tussen Bergerac en Périgueux, maar niet voor Vincenzo Nibali.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden