Ngo's waarschuwen voor berechting Taylor in Den Haag

De VN-Veiligheidsraad moet de berechting van de Liberiaanse ex-president Charles Taylor in Den Haag slechts als ‘laatste redmiddel’ in overweging nemen....

Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL), dat gaat over gruweldaden tijdens de Sierraleoonse burgeroorlog, vindt berechting in Den Haag veiliger. De VN overwegen momenteel het proces in het gebouw van het Internationaal Strafhof (ICC) te doen plaatsvinden.

Volgens LWHR hebben eerdere processen bij het SCSL aangetoond dat het beter is als de berechting binnen reikwijdte van de slachtoffers plaatsvindt. Daarnaast zou berechting in Den Haag het armlastige SCSL onnodig op kosten jagen.

FIDH en LWHR wijzen er tevens op dat het huidige gebouw van het Strafhof nu al te klein is. ICC-griffier Bruno Cathala had onlangs nog in een gesprek met de pers erop gewezen dat het hof uit zijn jasje groeit.

De beoogde constructie van het houden van een SCSL-proces in de zetel van een ander hof kan ook tot verwarring leiden, zo vrezen FIDH en LWHR. ‘De duidelijke scheiding tussen hun mandaten zou uitgelegd moeten worden om verwarring en misinterpretatie te voorkomen’, aldus het communiqué.

Het SCSL is een zogeheten geïnternationaliseerd hof, dat in 2002 is opgericht door een akkoord tussen Sierra Leone en de Verenigde Naties. In tegenstelling tot het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal wordt het SCSL niet bekostigd uit het reguliere VN-budget, maar door vrijwllige donaties van lidstaten. Nederland is een van de belangrijkste donoren. Het SCSL kampt sinds zijn oprichting met chronische financiële problemen.

Het ICC is een internationale verdragsorganisatie die losstaat van de VN. Het Strafhof zetelt sinds 2002 in een provisorisch onderkomen in Den Haag. Er zijn inmiddels honderd landen bij aangesloten, waaronder Nederland en alle andere lidstaten van de EU, met uitzondering van Tsjechië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden