Ngo's verdacht van hulp aan mensensmokkelaars; Italiaanse justitie breidt onderzoek uit

De Italiaanse justitie gaat een in februari aangekondigd onderzoek naar de rol van hulporganisaties bij de redding van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee uitbreiden. Het vermoeden bestaat dat deze organisaties direct contact leggen met mensensmokkelaars om een veilige oversteek van migranten te garanderen. Het nieuws komt op de dag dat een nieuw vluchtelingendrama in de lucht hangt: twee boten zijn omgeslagen voor de kust van Libië. Tot nu toe zijn vijf lichamen teruggevonden, maar de vrees bestaat dat zeker tweehonderd migranten zijn omgekomen.

Afrikaanse migranten aan boord van een boot die wordt gerund door een Spaanse ngo. Beeld ap

De afspraak is dat hulporganisaties die actief zijn op de Middellandse Zee contact opnemen met de Italiaanse kustwacht nadat zij boten met migranten in het vizier hebben gekregen. Deze afspraak wordt niet altijd nageleefd, zo bleek vorig jaar december al uit een vertrouwelijk rapport van Frontex, de organisatie die de buitengrenzen bewaakt. Daarin staat dat er aanwijzingen zijn dat private organisaties, die geld ontvangen uit liefdadigheid, direct contact leggen met mensensmokkelaars om ervoor te zorgen dat migranten veilig de overkant bereiken. Hierdoor zouden de hulporganisaties als verkapte taxidiensten voor mensensmokkelaars opereren.

Carmelo Zuccaro, officier van Justitie in de Siciliaanse stad Catania, kondigde woensdag voor een parlementaire commissie aan dat hij het onderzoek naar deze praktijken gaat intensiveren. Volgens hem opereren veel ngo's net buiten de Libische wateren, waardoor het vermoeden bestaat 'dat ze dit doen om veilige (humanitaire) corridors in het leven te roepen.'

Het aantal hulpverzoeken van bootvluchtelingen in nood die contact leggen met de Italiaanse kustwacht is sinds vorig jaar september-oktober flink gedaald. Daar staat tegenover dat opvallend veel vluchtelingen via hulporganisaties naar Italië zijn gebracht. 'Ik ben ervan overtuigd dat het niet altijd het operationele centrum is dat contact met de ngo's legt', aldus Zuccaro. 'Dit moet worden onderzocht.'

Migranten wagen de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee. Beeld ap

Vrees voor nieuw drama

Na het ingaan van de Turkijedeal, ruim een jaar geleden, en het sluiten van de zogeheten Balkanroute kiezen steeds meer migranten ervoor vanuit Afrika de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee te maken.

Alleen al dit jaar zijn meer dan negentienduizend vluchtelingen op weg naar Italië gered uit de Middellandse Zee. Deze week kwamen Europese en Noord-Afrikaanse politici, onder wie de Libische premier, in Rome bij elkaar om de migratieproblematiek te bespreken. Italië wil dat Libië meer kampen opzet in het kustgebied, zodat migranten daar kunnen worden opgevangen. Libië gaat hier niet zomaar mee akkoord en eist dat het meer geld krijgt voor de aanschaf van onder meer patrouilleschepen, terreinwagens, ambulances, helikopters, rubberboten en nachtkijkers.

Ondertussen blijven migranten de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee maken. Dit gaat vaak mis. Nadat afgelopen weekend nog zo'n 3.315 migranten voor de kust van Libië werden gered, bestaat de vrees dat meer dan tweehonderd migranten de oversteek niet hebben overleefd. Twee boten zijn voor de kust van Libië omgeslagen.

Volgens een woordvoeder van de Italiaanse kustwacht zaten de boten volgepakt met migranten. Tot nu toe zijn vijf lichamen teruggevonden. 'Het is een harde confrontatie met de werkelijkheid van het lijden dat onzichtbaar is voor Europa', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden