NGB: 'Ingrijpen probleemgezinnen interessant idee'

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de beroepsvereniging van burgemeesters, vindt het idee van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen om in te kunnen grijpen bij probleemgezinnen ,,interessant''. Dit meldde directeur Ruud van Bennekom donderdag.

,,Het is interessant om te kijken wat burgemeesters bij probleemgezinnen kunnen doen. Maar het moet wel in een bredere visie betrokken worden. Er moet onderzocht worden tot hoe ver de portefeuilles openbare orde en veiligheid moeten gaan.''

Van Bennekom maakt duidelijk dat er momenteel veel veranderingen zijn op het gebied van veiligheid en openbare orde. Zo is het ministerie van Justitie bezig met een conceptvoorstel om burgemeesters de bevoegdheid te geven geweldplegers uit huis te plaatsen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kijkt of de burgemeester overlastplegers een ontzegging voor een bepaald gebied kan opleggen.

,,Momenteel verrichten de universiteiten van Utrecht en Rotterdam en het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) onderzoek. Dit is een onderzoek naar het geheel van bestuurlijke maatregelen op het gebied van veiligheid en openbare orde. Dit zou kunnen worden gezien als basis voor een bredere visie'', aldus Van Bennekom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden